Rapport från årsstämma i SKF 2018

Var: Göteborg, SKF Kristinedal

När: tisdagen den 27 mars

Närvarande: Omkring 200 personer

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor såsom val av styrelse, ansvarsfrihet etc.

Vad sa SKF:s avgående ordförande Leif Östling: Inte så mycket, men han blev desto mer avtackad och hyllad av andra.

Vad sa SKF:s tillträdande ordförande Hans Stråberg: Ingenting.

Vad sa VD: Alrik Danielson talade en hel del om digitalisering och hur det revolutionerar SKF:s verksamhet. Nu kan de koppla upp sig mot alla relevanta maskiner, se vad som pågår och upptäcka eventuella problem i tid. Eller undvika problem. ”Varje gång en maskin måste öppnas pga att nåt är fel så blir det stopp. Alla vet att det är så och kostnaden för det. Med digitala lösningar kan detta undvikas”, sa han. Vd talade även om den indiska marknaden som genom en skattereform – inga tullar – öppnar upp för nya affärer. Nu kan lastbilarna köra längre sträckor non-stop vilket ökar efterfrågan på bättre kullager. Slutligen så gav vd ett personligt tack till avgående ordförande Leif Östling. ”Du är tuff och rättvis och har betytt otroligt mycket för mig de här åren”.

Vad frågade Folksam:

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga och innebär en utmaning som påverkar oss alla. Enligt Parisavtalet ska den globala temperaturökningen hållas under 2 grader.

Näringslivet har en stor uppgift i bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Samtidigt innebär denna omställning både risker och möjligheter för ett företag. Hur ser SKF på det här? Har ni exempelvis gjort scenarioanalyser av hur er verksamhet kan komma att påverkas av klimatförändringarna? Har ni kvantifierat riskerna och möjligheterna i finansiella termer?

Jag undrar även hur ni ser på rekommendationerna från TCFD, Task Force on Climate-related Financial Disclosures, skulle vd kunna berätta mer om det?

Vad svarade VD: 

Detta är en otroligt viktig fråga, vi ser allvarligt på detta. Vi har en fantastisk position att bidra. Vi kan återanvända lager och den möjligheten ökar och är ett sätt att bidra. TCFD är ett väldigt bra initiativ att sammanställa detta och vi följer både denna och GRI-standarden. Vi har inte gjort några scenarioanalyser men följer frågan och gör allt vi kan för att bidra.

Övriga frågor: Ganska frågeglada aktieägare. Huvudkontoret ska flyttas, men blir inte så långt bort. Hur ska de äldres kompetens tas tillvara? Vd håller med om att det är viktigt. Aktiespararna undrar hur de ska få fart på aktiekursen ”De flesta investerare förstår att SKF är ett bra företag med en fantastisk framtid”, svarade vd.

Övrigt: Folksam röstade återigen nej till det föreslagna incitamentsprogrammet.

Några Tweets från stämman @etikkatten:

Som vanligt lite corporate-film innan stämman börjar. Katten har hälsats välkommen till Sveriges framsida. Av sin favvo-stämmoordförande som oxå åkt hit från Sthlm 🙂 #skf

Många stora siffror ska rabblas när röstlängden ska godkännas. Vi är runt 200 personer här o den äldste är tydligen 91. ”Det är inte bara medelhavskost som ger ett längre liv, att äga aktier i #skf gör det också”

Vd på scen! ”Det är fantastiskt att jobba för #skf Jag förstår inte varför nån skulle vilja jobba för facebook eller google eller nåt sånt där när man kan jobba för skf!” Katten håller med. Kullager alltså, wow!

Vd talar nu ingående om smörjsystem och smörjfetter. ”Så är det någon här som vill köpa ett smörjsystem så har vi väldigt bra sådana”, säger han o aktieägarna fnittrar #skf

I kön till damtoan fick katten just beröm för frågorna om klimatet. Vi är många som bryr oss! Och på Folksam engagerar vi oss i det som är viktigt för våra kunder #skf

 

 

/Emilie Westholm

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *