Rapport från årsstämma i Sandvik 2017

Bolag: Sandvik

Var: Göranssons Arena, Sandviken

När: 27 april

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor

Vad sa vd: Björn Rosengren talade engagerat om de stora förändringar som genomförts under 2016, berömde alla medarbetare och särskilt några affärsområdeschefer. Under förra året lanserades även The Sandvik Way, som vd kallade ”kittet som håller oss samman”. Här ingår uppförandekoden.

Vad sa ordförande: Johan Molin talade lite allmänt om styrelsens arbete och berättade även att han uppskattade att ha fått möjlighet att lära känna Sandvik bättre.

Vad frågade Folksam: 

En viktig del i hållbarhetsarbetet är att sätta upp tydliga mål och här har styrelse och ledning en stor roll när det gäller att ange riktning och fokus på relevanta hållbarhetsområden. Ett bra sätt är även att koppla hållbarhetsmålen till den rörliga delen av de anställdas ersättning. Min fråga är om Sandvik gör detta idag? Om inte, skulle Sandvik kunna göra det i framtiden?

Vad svarade vd: 

Hållbarhet är viktigt för oss och vi arbetar det utifrån två perspektiv. För det första hur produkterna påverkar omvärlden och där arbetar vi med att de ska bli bättre och mer effektiva för våra kunder. För det andra handlar det om hur vi arbetar internt inom alla fabriker och verksamheter och där har vi tuffa mål. Dessa följs upp och redovisas bland annat i hållbarhetsdokumentationen. Idag har vi inte dessa mål kopplade till rörlig ersättning men det kanske kan bli så i framtiden. För mig är det viktigast att vi hela tiden blir bättre. Märker jag att det inte är så och att det stagnerar så ska jag definitivt fundera på att ta med detta i de rörliga ersättningarna.

Övriga frågor: Aktiespararna frågade både om elbilarnas påverkan på Sandviks affärer, om xxx. En aktieägare undrade varför Sandvik inte marknadsförde produkternas bidrag till en bättre värld. ”Istället för att bara tala om vilka intäkter de ger”. Vd höll försiktig med om att det nog kunde marknadsföras ytterligare.

 

Tweets från årsstämman:

”3D-printing är ett nytt område för o vd säger att stora förväntningar finns på att ta en ledande ställning här

”Jag älskar decentralisering!!!”, säger vd. ”Jag älskar när våra enheter i världen tar ansvar!”

”Aktiespararna avfyrar frågebatteri o ordf ger vd papper o penna. Eller var det en fusklapp?

/Emilie Westholm

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *