Rapport från årsstämma i Hemfosa 2017

Bolag: Hemfosa

Var: Rival, Stockholm

När: 25 april

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor, ett kritiserat incitamentsprogram

Vad sa vd: Jens Engwall inledde med att berätta om morgonens möte med en förskoleklass på pendeln och beskrev hur ett av dessa barn är en typisk kund hos Hemfosa. ”Anna går på dagis och sen skola hos oss, sen blir hon polis och så skadad och hamnar på sjukhus hos oss. Slutligen blir hon gammal och bor på äldreboende hos oss”. Vd fortsatte med att beskriva fördelarna med att äga samhällsfastigheter, om problemen med byggentreprenörer och om oron över att det kanske är lite för bra för att vara sant just nu när ”man tjänar pengar på allt”. Han nämnde även att hållbarhetsarbetet blivit mer systematiskt och att Hemfosa ska följa de globala hållbarhetsmålen.

Vad sa ordförande: Bengt Kjell berättade om hur bolagsstyrningen fungerat 2016 samt hur styrelsen på olika sätt utvärderar verksamheten. Hela 22 styrelsemöten ägde rum förra året och förutom dessa så träffades styrelsen även i olika utskott.

Vad frågade Folksam: 

En viktig del i hållbarhetsarbetet är att sätta upp tydliga mål och här har styrelse och ledning en stor roll när det gäller att ange riktning och fokus på relevanta hållbarhetsområden. Ett bra sätt är även att koppla hållbarhetsmålen till den rörliga delen av de anställdas ersättning. Min fråga är om Hemfosa gör detta idag? Om inte, skulle Hemfosa kunna göra det i framtiden?

Vad svarade vd: 

Nej. Vi har inte kommit tillräckligt långt för att formulera den typen av mål. Vi har inte den kunskapen idag. Men jag ser det inte som uteslutet. Till nästa år kan vi fundera på det och hur vi kan formulera relevanta och mätbara mål. Nu har vi en plattform och får se vad som är realistiskt att förbättra. Det är klart att vi hade kunnat sätta upp enkla mål, tex 15 green buildings men det gör vi ju ändå. Men om ett år kanske vi kan ha mer att säga om vad som är mätbart och hur det kan påverkas.

Övriga frågor: Aktiespararna frågade om vd:s vara eller icke vara med tanke på att bolaget förra året annonserat att han skulle sluta och därefter annonserat att han inte längre skulle sluta. Ap2 kritiserade teckningsoptionsprogrammet och en hel del småägare tog chansen att bland annat berömma vd:s nya snygga skägg, fråga om både det ena och det andra.  Till slut fick stämmans ordförande skynda sig igenom de sista punkterna eftersom mötet dragit över tiden för bokningen av lokalen.

Tweets från årsstämman:

”Vd i #hemfosa ”gud, jag är imponerad av styrelsens arbete, känner mig överflödig. Vem gör jobbet egentligen?!””

”Vd fick just lite av ett utbrott över fastighetsaffärer på 80-talet med ”klåpare” som inte visste vad de gjorde #hemfosa

”Nuvarande vd spekulerar nu om de unga kvinnorna i hans ledningsgrupp som säkert vill ha hans jobb i framtiden #hemfosa

/Emilie Westholm

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *