Rapport från årsstämma i SCA 2017

Greenpeace stod utanför stämmolokalen och ställde även en fråga vid stämman.

Bolag: SCA

Var: Waterfront Building, Stockholm

När: 5 april

Vad beslutades: Största frågan handlade om delningen av SCA i två bolag, ett hygienbolag och ett skogsbolag.

Vad sa vd: Magnus Groth visade ett nytt toapapper som tillverkas till 50 procent av återvunna pappershanddukar. Sen gick han in på 2016 och därefter förvärvet av BSN Medical, om den åldrande befolkningen och inkontinens. Det stora ämnet för dagen var dock delningen av bolaget och han tog oss tillbaka till 1929 när SCA grundades. ”SCA är Europas största privata skogsägare och det nya skogsbolaget skulle bli ett av Sveriges största företag”, sa han bland annat.

Vad sa ordförande: Pär Boman talade ganska kort men hann i alla fall nämna att alla ledamöter varit med vid styrelsens elva möten förra året.

Vad frågade Folksam: 

En viktig del i hållbarhetsarbetet är att sätta upp tydliga mål och här har styrelse och ledning en stor roll när det gäller att ange riktning och fokus på relevanta hållbarhetsområden. Ett bra sätt är även att koppla hållbarhetsmålen till den rörliga delen av de anställdas ersättning. Min fråga är om SCA gör detta idag? Om inte, skulle SCA kunna göra det i framtiden?

Vad svarade vd: 

Vi har hållbarhetsmål som inte är kopplade till short term incentive programmet, men alla anställda bedöms utifrån hur de arbetar efter hållbarhetsmålen. Exempelvis fabrikscheferna har mål om att sänka utsläppen. Under året som gått har fokus varit på hälsa och säkerhet.

Övriga frågor: Aktiespararna frågade bla om det är svårt för SCA när dagstidningarna i allt högre grad läses digitalt. Hon tackade även företaget som gör produkter ”från vaggan till graven”. Greenpeace ställde frågor om skogspolicy och hållbarhetsmål och fick svar från både vd och hållbarhetschef. Sen kom en fråga om älgbetning och SCA svarade att det varje år skjuts omkring 8000 älgar på SCA:s marker.

Tweets från årsstämman:

”Vd visar en ”rolig innovation på hållbarhetsarbetet”. Ett toapapper tillverkat till 50% av återvunna pappershanddukar. #sca”

”Stämman fick testa röstdosorna. På frågan om det blir vackert väder i påsk svarade 95% ja. Så nu vet ni det! #sca”

”GP: FSC är ingen garanti o företag ska inte gömma sig bakom märkningar. Det finns skyddsvärda skogar som skövlas oavsett vad #sca”

/Emilie Westholm

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *