Rapport från årsstämma i Husqvarna 2017

Bolag: Husqvarna

Var: Elmia, Jönköping

När: 4 april

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor såsom ansvarsfrihet, val av styrelse osv.

Vad sa vd: Kai Wärn talade om trender som påverkar Husqvarna. Exempelvis urbanisering, batteriteknik, Internet of things, digitalisering och lärande system. En trend gäller även kundernas önskemål om att kunna hyra produkterna snarare än att köpa dem, eller köpa produkterna på nya sätt än tidigare. Vd berättar även om hur Husqvarna som första svenska börsbolag låtit certifiera sina CO2-mål med Science Based Targets.

Vad sa ordförande: Tom Johnstone inledde med att kommentera det geopolitiska läget, Brexit och utmaningar i omvärlden. Sedan berättade han om styrelsens arbete och fokus på hållbarhetsstrategin.

Vad frågade Folksam: 

En viktig del i hållbarhetsarbetet är att sätta upp tydliga mål och här har styrelse och ledning en stor roll när det gäller att ange riktning och fokus på relevanta hållbarhetsområden. Ett bra sätt är även att koppla hållbarhetsmålen till den rörliga delen av de anställdas ersättning. Min fråga är om Husqvarna gör detta idag? Om inte, skulle Husqvarna kunna göra det i framtiden?

Vad svarade ordförande: 

Husqvarna har tydliga CO2-mål och är först med att få dem certifierade. Det är transparenta, synliga mål, öppna för alla att se. Likaså kommer uppföljningen att vara transparent. Idag är dessa mål inte länkade till incitamentsprogrammet och det finns inga planer på en sådan koppling. Man ska dock aldrig säga aldrig… Vi ser dessa mål som viktiga och jag tror det ligger i linje med vad Folksam vill se.

 

Övriga frågor: Aktiespararna frågade bland annat om vd har några extraknäck. Inte mer än styrelseplatsen i Electrolux, svarade han.

Tweets från årsstämman:

”En ny typ av fruktsamlare sålde otroligt väl i höstas, säger vd i #husqvarna”

”Vd talar nu om klimatförändringarna och Parisavtalet. ”Det är inte längre valbart att ifrågasätta detta”, säger vd i #husqvarna”

”Aktiespararna tackar för att stämman äger rum i Jönköping o att de fick besöka fabriken innan. ”Men vi vill se sågfabriken oxå!” #husqvarna”

/Emilie Westholm

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *