Rapport från årsstämma i Nordea

Förväntansfulla aktieägare innan stämman drog igång.

Bolag: Nordea

Var: Folkets Hus, Stockholm

När: 16 mars

Vad beslutades: Vanliga stämmofrågor såsom ansvarsfrihet, val av styrelse osv.

Vad sa ordförande i sitt inledningsanförande: Björn ”Nalle” Wahlroos inledde med att tala om Olof Palmes anda och om hur många andra viktiga människor även tidigare samlats i salen. Sedan kom han in på det som han inte ville kalla skitstorm men ändå hann kalla skitstorm, nämligen Panama Papers. Det var ett tufft prov för vd men Nordea är en annorlunda bank idag än för ett år sedan. Detta följdes sedan av kritik mot förslagen på nya bankavgifter som fått Nordea att hota med att flytta sitt huvudkontor från Stockholm.

Vad sa vd Casper von Koskull: Vd pratade om en omvärld i förändring vilket kräver att banker måste vara starka, välkapitaliserade och lönsamma. ”Och det är vi”, sa han och fortsatte sedan sin ordförandes argumentation mot höjda bankavgifter. ”Spelreglerna måste vara lika för alla”, menade han och syftar på att Nordea är en internationell bank med konkurrenter utanför Sveriges och Nordens gränser. Vd pratade även om de förändringar som gjorts efter Panama Papers, att hållbarhet är en del av affären och hur han leder den interna etikkommittén.

 

Vad frågade Folksam: 

En viktig del i hållbarhetsarbetet är att sätta upp tydliga mål och här har styrelse och ledning en stor roll när det gäller att ange riktning och fokus på relevanta hållbarhetsområden. Ett bra sätt är även att koppla hållbarhetsmålen till den rörliga delen av de anställdas ersättning. Min fråga är om Nordea gör detta idag? Om inte, skulle Nordea kunna göra det i framtiden?

Vad svarade vd: 

Vi gör det inte idag men jag ser det inte som omöjligt i framtiden. Vi har satt upp nio nya hållbarhetsmål, så det gör att vi är en bit på väg. Före man kan koppla mål till ersättning behöver man rätt sätt att mäta på och det jobbar vi på. Det är inte omöjligt att det går att koppla det till affärs- eller personnivå men som sagt gör vi det inte idag.

Övriga frågor: Aktiespararna frågade bland annat om Panama Papers, om krediter i Danmark och kundnöjdhet. Enskilda aktieägare frågade om bland annat arbetsmiljön samt om inte banken borde bli en stiftelse och stötta Östersjön.

Övrigt: Det bjöds på matiga wraps och vatten innan stämman.

Tweets från årsstämman:

”Nu in på bankskatten. ”Banksektorn kan inte bli föremål för expropriering”, säger ordf i #nordea”

””Att bara följa lagstiftning idag är inte tillräckligt”, säger vd ang regelverk, etik och hållbarhet #nordea”

”En dam undrar varför vinst redovisas i Euro ”är det för att vinsten ska se mindre ut?” Frågan möts av skratt #nordea”

 

/Emilie Westholm

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *