Den perfekta styrelseordföranden

 • Omdöme, intelligens och karaktär
 • Relevant yrkeserfarenhet
 • Betydande erfarenhet från näringslivet
 • Allmän förståelsen för den verkställande ledningen funktioner som marknadsföring, ekonomi, företagsstrategi och riskhantering
 • Viljan och förmågan att ägna tid och uppmärksamhet åt att fullgöra de förpliktelser som krävs av en ordförande
 • Förmåga att förstå aktieägarnas intressen som helhet snarare än särintressen eller grupper
 • Personliga och professionell integritet och sunda värderingar.

Detta är egenskaper jag tycker man kan kräva av en ordförande i ett större bolag, noterat eller offentligt ägt.

Ordföranden har en central roll. Ledarskapsförmåga är ofta viktigare än formell kompetens. En 60 årig persons utbildning är i sig inte så avgörande eftersom den i  i de allra flesta fall passerat bäst för datum med god marginal.

Styrelser är en ägarfråga. Vill ägaren så kan den sätta in sin 18 åriga dotter eller sin åldriga far. Det är därför vi måste våga prata om kravet på kompetens och inte kapitulera för vissa ägares särintressen.

Ägaren måste också förbereda sig. För att veta vilken styrelse behöver ha måste man veta vad man vill med bolaget genom att  blicka framåt och inte bakåt. Ägaren behöver fråga sig – Vad vill vi ska hända med bolaget de närmsta 10 åren? Då faller sig kompetenskraven ganska naturligt.

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

Vitterskog

Hej!

_Positionen_ som styrelseordförande befinner sig enling min upplevelse på sådan enorm distans från mig; som 30-årig kvinna utan ”rätt” kontakter.
_Rollen_ som styrelseordförande känns närmre; jag har ofta hamnat i ledarrollen och även studerat ledarskap akademiskt. Jag tror inte jag är ensam om att känna så.
Undrar om inte styrelser skulle tjäna på att överbygga den där känslan av distans. Något förslag på hur det skulle gå till?

Vänlig hälsning

Anneli

Carina Lundberg Markow

Spännande kommentar. Låt mig fundera lite på detta. återkommer

mia westin

Jag har blivit rånöverfallen av 2 gärningsmän med sador som kunde kätt kostat mig livet. Eftersom detta hände på väg mot en tunnelbanestation efter 24.00 och en vän fölkj mig halvvägs, blev alla chockade som var på vännens pappas kalas. Först påstår Folsam Skanstukk att Jag bara utsatts för en man sedan , trots grov misshandel , där t o m ambulansen ringde upp polis för att meddela hur skadorna förvärrats från hematomer rivsår och småblödande sår, till svullnder som ökar på huvud knän, armbågar mm där sedam 3 läkare dokumenterar kadad samt att jag hade en läderbag med fina saker i, jag bodde f t inte i Stockholm och skulle påbörja ett arbete på annan ort, så även det kan ses på resande fot, har de egentligen grundlurat mig. Jag får inte en de 6000 som är minimum för liten skada. En polis jag talat med sa att de måste läsa utantill, ärendet kan t o m ändras till dråpförsök, har jag fått ut ca hälften av sakskadorna mkt pga av att de byter habdläggare i ärendet som tappar bort papper. Gällande övrig praxis är jag helt överkörd med LÖGNEr. En Kvinna utan insyn i ärendet gick in i själva skadeärendet och förvanskade, direkt förnedrade mig och stoppade all utbet. enl. praxis. trots svåra men efteråt med en manna okunskap kring läkartermer och det hela belv en blandning mellan jantelagen och utseendefixering. Att jag i dag sitter med spikar ut genom min spåda armbåge och har skador på ulnarisnerven utöver alla påslag som kom efteråt genom att de inte kontaktar en läkare eller bryr sig om de läkare som faktiskt hjälpt mig och sett situationerna sant den fekbehandling jag fick då sparkarna gav men och en feloperation , troligtvis pga av att man inte skrivar förhand i tunna ben så op misslyckas. Detta är ex en förlegat op som kostat mig ett hemskt lidande, bryr de sig inte att gå igenom ca 15 skador och mer därtill akutskadan gav. De är smiling och fjäsk som skall till inte att man följer praxis och kunskap kring sina egna lagar ,förordningar och de undergrupper om finns för utb. Har haft en skada genom ett brott tidgare och då vände de sig till dem som behandlat mig och försökt få bukt med ett nu förvärrat läge i ex knä, eller bägge knäna eftersom jag t om blev sparkad i nacke huvud mm. Jag undrar får man ex taPPA BORT DOKUMENT, FÖRVANSKA DEM, HA PERSONUPPFATTNINGAR ISTÄLLET FÖR SKADEREGLERING, STRUNTA I DOKUMENTATION OCH PRAXIS, VILL GÄRNA TALA MED DERAS CHEF, FÖR DE LEKER CHEFER ALLIHOPA JAG MÖTT BLAND DE KVINNOR SOM SKULLE VÄGRA ATT GE MIG VIKTIGA DELAR AV SAKSKADOR, DVS PLÖTSLIGT BLEV DE SKADECHEFER UTAN ATT VAR INSATTA I MITT FALL. jAG FÅR VARA GLAD att jag lever, men rånad två gånger då man bet. en försäkr!!!HEMSKT. Kan någon ge mig råd ? My

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *