Konsten att inte lämna studion

Hade äran att få besöka Sverker Rakt På igår.  Jag blir alltid rätt skraj inför offentliga framträdanden och att bli grillad av den mytomspunne Sverker var inget undantag. Eftersom jag i mitt yrkesliv ofta får skäll och kritik från olika håll så har jag alltid kollat i Sverker i Plus för att lära mig hur man kan ta emot kritik på ett sätt som verkar vettigt.  Jag har kommit fram till att devisen för ”På minuten” gäller även för media:

 • Inte tveka eller staka sig
 • Inte upprepa sig
 • Inte lämna ämnet eller rummet

Just denna gången var det dock inte för att stå till svars som jag var där. Istället fokuserade man på pensionskapitalets makt och jag fick personifiera en sida av detta.   Hur det gick kan beses här:


http://svtplay.se/v/2319798/sverker_rakt_pa/del_4_av_10?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2319798/sb,p139921,1,f,-1

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Yvonne

Så synd Carina….

Jamen Carina, du är inte en kvinna som beter dig som en man. JAG är som du (DU är som jag) plus att jag är 3 barnsmamma. Jag arbetar inom finansbranschen där testosteronet ibland stänker runt borden. Inte behöver jag bete mig som en man för det. Jag får både respekt och erkännande för min stil som är seriös, kompetent, analytiskt och kvinnlig. Jag har dessa typiska kvinnliga drag. Något som går hem på topmanagement nivå i de flesta branscher.

Dagens snackis på jobbet var att du sagt i TV att vi kvinnor inte skulle vara kackliga utan bete oss som män. Du, jag kan lova, vi behöver inte låtsas vara män. Det räcker alldeles väl med att vi har de typiskt kvinnliga dragen:kunniga och påläst. Då blir vi efterfrågade, då får vi, precis som män som har de dragen, både vara med och får respekt. Vi är människor tillsammans.

Känner du verkligen inga kvinnor som får vara kvinna (och då menar jag inte att vi kacklar), som får respekt i finansbranschen? Vi finns, det kan jag lova dig, och vi håller i vår kvinnlighet, vår intelligens och vi blir visade respekt för vår kunnighet.

Carina bättre kan du än att ge männen, som såg dig hos Sverker, vatten på kvarn. Med dina uttalanden stärker du dem som eventuellt försöker hålla oss kvinnor tillbaka (jag menar de män som är rädda för konkurrens från ett kön de inte vet hur de ska hantera). Att låta män få hänvisa till dig som säger i TV att kvinnor ska vara som män och inte kackliga är att hjälpa rädda män.

Skäm nu inte ut dig en gång till och genom att gå ut med någon form av försvarstal utan gör en pudel och återupprätta förtroendet för dig.

Carina Lundberg Markow

Yvonne, Tack för din långa kommentar. Jag håller helt med dig om att det inte är en god idé för kvinnor att försöka bli som män. Det var inte heller så jag sa i programmet. Jag svarade på en fråga om hur jag betedde mig vid ett möte t ex ett styrelsemöte. Jag sa då att jag troligen var miljöskadad eftersom jag i närmare 25 år har varit ensam kvinna vid de flesta möten jag deltagit i. Jag har tillägnat mig en mötesteknik som skulle kunna betraktas som manlig. När jag numera hamnar i en grupp där kvinnor är i majoritet kan jag ibland bli lätt förvirrad när kulturen blir mer kvinnlig på så sätt att man talar om flera saker samtidigt och att kulturen inte är så stram. Jag är helt enkel ovan vid andra möteskulturer. Detta är en brist hos mig inte hos någon annan kvinna.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *