Fuskbyggarna eller lag och rätt

Såg du Fuskbyggarna igår? En familj visade tv-teamet runt i sitt dyrköpta hus och beskrev vilka fel byggarna gjort. Trots rätt tydliga bevis på felaktigheter förlorade paret i tingsrätten när de stämde byggbolaget. Tv4:s Martin Timell och Lennart Ekdahl tar på sig uppdraget att ställa saker och ting tillrätta. De genomför en granskning av hur byggprocessen gått till, hur avtalen sett ut och hittar ett annat par som efter liknande problem lyckats häva köpet. Dessutom ser de till att bygga om exempelvis det badrum som familjen hade mest problem med.

Idag skriver byggbolagets vd i SvD om den ”häxprocess” han anser att tv4 utsatt honom för och hur orättvist han blivit behandlad sett utifrån de pressetiska regler som tv4 säger sig följa. Bolaget har ju vunnit mot familjen i svensk domstol, så då måste väl det här ändå vara överspelat?

Well, det här påminner en del om hur vissa företag vi träffar resonerar. Det är viktigare att följa lagen – oavsett hur lagen är skriven – än att själv fundera på hur företagets anställda borde bete sig. Hur vill man egentligen framstå? Och i förlängningen; vilken människa vill man vara?

I det här fallet är det naturligtvis svårt att exakt veta vad som gäller i huset som var med i tv-programmet. Tv är tv och journalistik är ja, journalistik. Men av bilderna att döma framstår det som minst sagt märkligt att badrummet där vattnet rann bort från golvbrunnen ut i hallen skulle vara byggt på rätt sätt.

Att Järntorgets vd sen anser att tv4 ”sätter sig över lagen”… Välkommen till verkligheten! Tredje statsmakten kallas så av en anledning och det tillhör en demokrati att även rättssystemet granskas.

Många klagar på journalister och visst blir det tendentiöst ibland för att inte säga rent felaktigt. Men om vi tänker efter så tror jag vi alla föredrar medier som är fria att granska än motsatsen.

Till Järntorgets vd har jag i övrigt bara en sak att säga: Anfall är inte bästa försvar.

/Emilie Westholm

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

9 kommentarer

Björn

Hmmm…. du verkar ha läst på lika dåligt som TV4 aftonbladetjournalister.

Efter att ha läst ”den andra sidan av myntet” på:
http://www.jarntorget.se/bostad/fuskbyggarna.asp

…så tycker jag snarare det är TV4 som verkar vara lögnare och har en del att bevisa (sanningnen ligger väl någonstans imellan). Är det rimmligt att byggföretaget skall åtgärda fel på arbeten som de inte har utfört t.ex?
Järntorget verkar presentera en mängd konkreta bevis och dokument som stödjer deras version på ett betydligt seríösare vis än vad TV4 har gjort.

Tro inte på allt du ser på TV!

PL

”badrummet där vattnet rann bort från golvbrunnen ut i hallen skulle vara byggt på rätt sätt.”

Tja, enligt Järntorget ska tydligen ägarna själva ha bytt ut 88 golvplattor och även anlitat andra byggare att göra flera ändringar. Är det fortfarande Järntorgets ansvar då?

För mig verkar det mer som att Järntorget har legat lågt, låtit TV4 ånga på och nu står TV4 där med byxorna nere…

Emilie Westholm

Tack PL! Som jag skrev är det svårt att veta exakt vad som gäller. Jag reagerade mest på företagets attityd mot media och fann det konstigt att vd:n gick ut så hårt mot pressetiken istället för att beröra sakfrågan.

Här är i alla fall Järntorgets version för dem som är intresserade: http://www.jarntorget.se/bostad/Fuskbyggarna_pdf/Felaktigheter%20i%20programmet.pdf

sarah

Nej, järntorget tog upp 88 plattor som kantade så enormt att det inte gick att gå på det lokala området i badrummet. familjen i programmet tog upp 16 plattor av de 88 efter att järntorget gjort det för att det skulle gå att överhuvudtaget gå på golvet. Det spelar ingen roll vad familjen gjorde i efterhand eftersom fuktspärren redan var skadad efter de åttioåtta plattorna. Samtidigt är bakfallet något som ligger i badrummets grundläggande konstruktion och inte i kakelplattorna. Ett bakfall måste åtgärdas genom att göra om hela badrummet om försäkring ska gälla. Läsa på PL! Smutskasta inte en familj som har lidit i fem år (!) och fått stressymptom som satt sig på hjärtat på köpet! Fan för människor som dig.

Ubbe

Det är väl inte direkt en kommentar,Jag undrar bara vad
Timell har för snickar utbildning och sen om alla på
BTH bygg har Våtrumsbehörighet
Jag tycker också att det är för jävligt av firmorna att
ställa till det för folk och sen inte ta ansvar,men det
känns som Martin får ta all kredit av vad som görs

Ubbe

Thomas

Läste att familjen tydligen inte bara lade om golvet själva utan satte in en vägghängd toalett samt en cistern i väggen, detta försöker man sedan skylla på de där järnbygg. Inte nämner TV4 det heller. Börjar man fixa själv så får man väl ända ansvara för det.

mats

Efter att ha läst Arkads bortförklaringsbrev och sedan läser bla PL och en del bloggares inlägg så slås man av hur lättlurade människor är.

Anledningen till att de vann i Tingrätten(förutom att det sitter lekmän där som inte har de mista koll på något om bygg), som jag har förstått det, är:
1 Att familjen själva bytt ut plattor. Men detta har ju inget med det otroliga bakfall som fanns. Att byta några plattor i golvet påverkar knappast fallet.

2 Deras ”expert” vittne visade sig inte vara speciellt mycket expert eftersom han inte längre får besiktiga badrum. Dessutom var den personen indirekt part i fallet

steffy

En del av familjen problem i rätten är ju att dom valt att driva en mycket omständig process där dom totalt skickat in omkring 250 inlagor. Vissa av de fakta de har presenterat i dessa inlagor har sedan ändrats i senare inlagor etc. Det var dessutom familjen själv som skrev i en inlaga att man själv hade lagt om 88 plattor i badrummet.
Rätt eller fel men rätten måste ju dömma utifrån det presenterade rättsfallet. Läser man allt material samt det som tagits upp i rätten så är det ju TV4 som framstår som förlorarna när man försöker skapa ett case kring detta.
Tråkigt att familjen har haft det jobbigt men uselt av TV4 att inte kunna redovisa processen korrekt.

Svenssons

Jag tycker tv programmet är fel. Känns som oskyldiga människor hängs ut pga missförstånd. Vad har tv 4 för rätt att agera som rättegång? Är ni utbildade advokater?? Många gånger har byggfirmorna fått förutsättningar de inte är ansvariga för. T ex i gårdagens program 23 feb, då entreprenören fått fel ritningar. Det är väl ändå inte hans fel!! Nej, lägg ned programmet och aggera inte bödel oskyldiga människor.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *