Kriminella eller Kvinnor?

När jag gifte mig sa domaren i sitt tal till brudparet att han brukade dela in mänskligheten i två kategorier; dömda och ännu inte dömda. En något udda sak att säga till ett nygift par kanske men det visr sig att det låg en hel del i vad han sa. En forskare i Umeå har funnit att nästan 90 procent av de svenska börsbolagen har minst en styrelseledamot som dömts för brott. Han har också funnit att bolag med flera styrelsemedlemmar som är dömda för brott har en sämre lönsamhet än de utan.

Vad är de dömda för? De brottsliga meriterna varierar och det handlar om trolöshet mot huvudman, stöld, ekonomisk brottslighet men även ofredande, olaga intrång och våldsbrott. Vårdslöshet och onykterhet i trafiken utgör en stor andel av brotten. Fortkörningar och liknande mindre förseelser ingår inte i studien.

Henrik Nilsson från forskningsprogrammet Sustainable Investment Research Platform och Umeå universitet menar att styrelseledamöter dömda för brott är sämre på att styra och kontrollera bolagets ledning, fattar ofta strategiska beslut med hög risk och har sämre kvalitet på företagets redovisning.

 – Det finns flera teorier som styrker att även mindre brott påverkar en persons framtida beteenden. Är man en risktagare privat är sannolikheten stor att personen även tar oövervägda eller överdrivna risker i sitt styrelseuppdrag. 

– Börsbolagens styrelseledamöter är bara något hederligare än medelsvensson. Hade fler kvinnor ingått i styrelserna hade statistiken sett bättre ut eftersom kvinnor är mindre brottsbenägna än män.

Av någon anledning så framkommer ledamöternas brottsliga meriter när bolagen redovisar sin styrelses kompetens. I morgon så kommer vi att tala om vad som krävs för att kvala in i en svensk bolagsstyrelse i Folksams Kompetensindex 2010. En detalj som är tänkvärd är att andelen brottsdömda ledamöter fortfarande är högre än antalet kvinnor.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Fisförnäma Felicia

Ja Du Carina, det är tyvärr så att din blogg inte tilldrar sig något särskilt intresse, du du väljer att slimma ner frågorna så tight att dom inte går att kommentera, komplexiteten försvinner och därmed också möjligheten att göra vettiga inläggGå istället in och kika på Politiskt inkorrekt och deras diskussioner, där brinner debatterna hål i taket av det enkla skälet att dom engagerar, det gör inte du. Dessutom är det så att tråkigheten i ditt val av disskussions nivå, för en ärrad svenska att se ytterligare en fördjupning i den svenska tristessen, och den heter Carina Markows blogg…

Carina Lundberg Markow

Felicia Hej hopp har du hittat hit igen? P I är inte riktigt min påse men jag förstår att du gillar den.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *