Kärleken och kvoteringen är blind

I styrelserummen domminerar herrarna. Detta retar en del och oroar ännu fler.  Jag tillhör dem som oroar mig. Jag bryr mig därför att de beslut som fattas i bolagens styrelser  spelar stor roll för näringslivets utveckling. finanskrisen är det senaste mycket påtagliga exemplet på vad som kan hända om inte företagen styrs med sans och förnuft.  All organisationsforskning visar att  dvs blandade grupper i det långa loppet fattar bättre beslut än homogena.  Naturligtvis är  en relevant egen erfarenhet av företagsledning av stor betydelse men det är inte tillräckligt för att skapa det bästa laget. Att systematiskt välja och välja ut personer av ett visst kön är ett rätt säkert sätt att skapa en systematisk skevhet. Detta måste vi ändra på. Hur detta ska göras finns det inget självklart svar på.

Lagstadgad kvotering är ett utmärkt redskap om man vill ha ett snabbt resultat.  Norge har haft det i flera år Spanien har precis börjat.

Självreglerad kvoteringhar nästan samma effektivitet. Det tillämpas redan idag i många företag. Problemet med frivillig kvotering är att det endast används när ett rekryteringsbehov uppstår. Skälet till detta är mänskligt. De allra flesta är eniga om att jämställdhet är eftersträvansvärt men få är villiga att ge upp sitt uppdrag för att göra det möjligt.

Kvotering i sig är blind för kompetens. Kvotering utan kompetensvärdering ändrar bara en siffra på ett papper.

Lösningen är, som jag ser det, att varje styrelse, valberedning och ledningsgrupp tar kompetensfrågorna på betydligt större allvar genom att:

 • lägger maktfrågorna åt sidan
 • utvärderar sitt eget arbete
 • tar konsekvenser av sina misslyckanden
 • identifierar sina styrkor och svagheter
 • aktivt arbetar för att identifiera den kompetens som saknas
 • inse att den perfekta ledamoten inte alltid finns bland den egna bekantskapskretsen
 • kvalitetssäkra rekryteringsprocesserna

Tidigare i kväll deltog jag i en sk webbinare – en skön combo av telefon- och webbkonferens – på temat mångfald. I denna deltog ett stort antal representanter för fond och pensionsförvaltare från Brasilien, via USA till Europa. I denna krets växer förändringskravet. 

Nu ska jag lägga datorn åt sidan och twittra en stund istället. SVT Debatt ska behandla kvoteringsfrågan. Det andra ämnet är tydligen spökjakt. Kanske ligger ämnena närmare varandra än vad man kan tro.

UPPDATERING

Nyamko Sabuni säger att moderaterna är fega som svängt i kvoteringsfrågan. Hon menar att de gjort detta bara för att ”straffa” näringslivet.  Är det så? Tja, hon sitter väl i regeringen så hon borde känna till en del.  Det är dock ett ganska märkligt uttalande som tyder på att  hon tycker att det är ett straff att få in kvinnor i bolagsstyrelserna. Men hallå, om det är så att kvinnor tillför kompetens hur kan det då vara ett straff?

Peggy B hotar att avgå om kvotering införs.  Då är det kanske ett straff att behöva dela styrelsebord med annat än män?

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

Ivar

Alla kvotering är av Ondo, antingen det handlar om at kvotera in killar på Dagis eller kvinnor i styrelser.

Misstanken att man har fått positionen pga av kvotering och inte duglighet skulle alltid hänga över en som ett damoklessvärd.

Förstår inte varför man hänger upp sig så förbenat på KÖN, det finns ju tom något trams som heter ”GENUS Vetenskap”??? Det får mig iallfall att tänka på Rasbiologiska institutet från 30-talet….

Må rätt Man ELLER Kvinna få den postion deras kvalifikationer passar till, resten är ju bara TRAMS.

Jenny

Vem bryr sig om man är kvoterad eller ej, grejen är ju att få chansen

Ivar

Märkligt undratr om det beror på att du är Kvinna och jag är man?

Själv skulle jag inte tycka att beskedet:
”Du har fått detta jobbet för att vi var tvungna att kvotera in dig, du var iofs den mest meriterade Mannen, men vi hade 20 kvinnor som var mer meriterade än var du är”

Vi är alla annorlunda och det är väl tur det (Om inte nu det också ska kvoteras bort :-))

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *