Vem ska betala Myrdals begravning?

blancheDet ska fan vara teaterdirektör, skrev August Blanche i sin komedi ”Ett resande teatersällskap” – för över hundra år sen. I dag skulle man lätt kunna säga det samma om att vara försäkringsdirektör.

Den senaste veckan har Folksams beslut att förändra villkoren för pensionärernas grupplivförsäkring upprört mångas känslor. Det är inte så konstigt. Dagens pensionärer är  de som byggt upp dagens samhälle. Mycket av vårt välstånd kommer av deras idoga och ibland hårda arbete. Kritiken är därför hård mot Folksam när man nu bestämt sig för att sluta med grupplivförsäkring för pensionärer. 

Jan Myrdal skriver på Newsmill att han var månad i femton år har betalat  sina premier för att  Folksam sedan  skulle betala vad som borde täcka begravningsbyråräkningen. Nu känner han sig lurad och bedragen.

Men om Myrdal hade dött efter ett år så hade han betalt en dryg 1000 lapp medan hans arvingar hade fått ca 32 000 kr. Det hade med andra ord varit en rätt lönsam affär, i alla fall räknat i monetära termer och endast för hans  efterlevande. Myrdal själv hade troligen varit mindre road eftersom han hade varit död. Nu har Myrdal, hans släkt och resten av världen fått njuta av hans sällskap i ytterligare fjorton år.  Under den här tiden har hans premier gått till de mindre lyckat lottade försäkringstagare som haft oturen att behöva lämna jordelivet. Hans premier har betalat andras begravningar. De yngre och friskare har alltså i utbyte mot solidaritet givit bort någon hundralapp i månaden till en annan familj som mist en kär anhörig. Tyvärr så tycker inte dagens yngre pensionärer att dettsa är så attraktivt. De vill hellre lägga sina pengar på andra saker. Andra försäkringar, guldkant på tillvaron, det egna sparandet eller också så tycker de inte att de har råd.  Det må vara dyrt att dö men det är dyrt att leva också.

Myrdal tycker att han har blivit lurad men han har faktiskt fått exakt det han  betalat för – en försäkring. Har han betalat  i femton år så har han troligen inte ens satt vad hans efterlevande skulle få om han dog i morgon.  Han kan möjligen känna sig förbannad och arg men då är det i så fall  den yngre generationen han ska skälla på.  Han kan väl ändå inte mena att det är de framtida pensionärerna som sparar på annat sätt i Folksam som ska betala hans begravning?

Anders Sundström, försäkringsdirektören, sa såhär till ossa anställda idag: -Jag kommer aldrig att medverka till att vi tar pengar från en grupp sparare och ger till en annan grupp som har en riskförsäkring. Den dagen som Folksam gör så är Folksam som försäkringsbolag inte en seriös aktör

Jag skulle vilja lägga till att om han gör det så är han snarare en teaterdirektör av samma kaliber som den gode Sjöwall i August Blanches pjäs.  Sjöwall hade problem med sin resande teater, det gick inget bra. Ekonomin var körd i botten, han hade flytt från kreditorer, aktörerna ville ha sina arvoden och värdshuskrögaren ville ha betalt för logi och mat. Det är då han i ett anfall av klarsyn utbrister: ”Fan må vara teaterdirektör!”

PS Jag har inget emot Myrdal som person och jag önskar honom ett fortsatt lånt liv, jag vet heller inte något om vilken typ av försäkring han har köpt eller ens om han är kund i Folksam.   DS

PPS  Läs den kloka Annika Creutzers krönika i Aftonbladet. Den heter ”Spara till din egen kista” DDS

 .

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

11 kommentarer

Charlie

Jojo, varför inte jämföra en försäkringsdirektör med Molieres ”Kejsarens nya läder”.Det går bra enda tills det lilla barnet påpekar att”han är ju naken”.En investerings eller placeringsexpert i försäkringsbranschen får väl anses relativt bonus fixerad.Ett öveflöd av skatte kapital valsar runt i världen och av detta fixas strukturerade finans produkter som kullkastar sparande och valutor världen över.Detta märks inte minst i Baltikum.I Riga stängs landets största sjukhus.Här har både Swedbank och Folksam medverkat.Nyemissionerna måste betalas.Äldre pensionärer har betalat in väldigt mycket pengar i offentliga och privata system.Dessa pengar har och används flitigt för att köpa nya väljare och nya kunder i exempelvis försäkringsbolag.Yngre pensionärer och deras barn lämnar gärna över sina utgifter till närmaste positivhalare.

putte

Hört talas om begreppet; ”gungor o karuseller” ?

Man kan inte vara så stelbent så man säger att varje produkt måste bära sig själv. Man kan stoppa nyteckningar av produkten men inte sänka försäkringsbeloppen, vilket jävla svek det är.

Tror du ica o konsum tjänar pengar på alla produkter de säljer ?

Förtroendekapitalet borde vara viktigt för Folksam som företag eller hur ?
Arbeta för ett långsiktigt hållbart samhälle osv…

Mvh ”jag skäms för att vara anställd i Folksam”

Krister

Ansvarsfullt ägande?
Jotack, det har vi sett hur ansvarsfullt och etiskt Folksam OCH Folksam-LO agerar. Att vara ägare spelar uppbenbarligen ingen som helst roll. Medan ni fortsätter att ”föra dialog” med företagen, gör jag det enda som fungerar. Jag flyttar mina pengar bort från detta bolag. Hur känns det?

Ivar

Jahadu försäkringsdirektören, hur känns det att vara på fel sida av drevet?

Ger en ny mening till ”Ansvarsfullt ägande” 🙂

Jaja jag är lite skadeglad men bara lite, jag tjänade en mindre förmögenhet på Ert inhopp i Swedbank (Som jag nu har sålt igen) så jag skall väl inte vara allt för sur.

Men du vet vad dom säger, skadeglädjen är den enda sanna glädjen.

Carina Lundberg Markow

Jag har skrivit Baltikum tidigare på denna blogg. Jag tycker fortfarande att det finns utrymme för ett stort mått av självkritik när det gäller svenska aktörers roll i Baltikum och Ukraina. För Folksams del menar jag dock att en eventuell skuld är mycket beränsad. Did det läge då Folksam tecknade sig i Swedbanks nyemission var skadan redan skedd och nu handlar det mer om att laga efter läge och försöka göra det bästa av situationen. Kanske kan Folksam bidra med sina kunskaper om försäkringsskydd och vikten av långsiktigt sparande i Baltikum? Men lika lite som att man kan plocka pengar från sparare och ge till grupplivsförsäkrade lika lite kan svenska sparare finansiera de baltiska budgetunderskotten. Det bästa man som privatperson kan göra är att bidra genom en gåva till Baltikumhjälpen eller Röda Korset.

Carina Lundberg Markow

Putte, Det är inte jag eller Folksam som satt upp dessa regler. Det är försäkringsrörelselagen. Man kan inte ta från sparare och ge till riskföräkrade. Gruppförsäkrade köper sitt skydd ett år i taget. Kanske har den här diskussionen fört det goda med sig att fler människor sätter sig in i vilka vilkor som gäller för de försäkringar man köper. Jobbar du verkligen i Folksam så kan du väl maila eller ringa mig direkt. Man ska inte skämmas för att vara anställd i Folksam därför att det inte finns någon anledning till det. Om mina blogginlägg eller informationen på hemsidorna inte räckt för att övertyga dig om det så är jag villig att göra ett personligt försök. Jag lider med de pensionärer som har missförstått försäkringsvillkoren. Vi ska dock komma ihåg att man trots allt får en viss ersättning även med de nya vilkoren.

Carina Lundberg Markow

Krister, Är det diskussionen kring de förändrade villkoren i grupplivsförsäkringar för pensionärer du tänker på? Det är en annan del av verksamheten som inte har med Folksams roll som aktiv ägare i börsnoterade bolag att göra. Företagsdialoger kan vara både segdragna och fruktlösa men ger faktiskt riktigt bra resultat ibland. Jag ska nämna ett exempel här bara. Folksam, tillsammans med ett antal internationella pensionsfonder, har under mer än två års tid fört en dialog med världens strörsta arbetsgivare angående arbetsvillkoren för de anställda. Trots att det var segt och ibland kändes hopplöst lyckades våra ansträngninar för knappt ett år sedan när detta företag för första gången gick med på att teckna ett världsomspännande kollektivavtal. Vilket företag det är ska jag snart skriva om på denna blogg. Du är också välkommen att ge dina synpunkter på hur vi ska bedriva jobbet som ansvarsfull ägare.

Carina Lundberg Markow

Käre Ivar, kul att du är tillbaka! Det är inte första gången jag sitter i räv-läget. Oftast har man sig själv att skylla och så är det även i denna gång. Jag tycker att man ska vara supernoga med information när man säljer något som folk egentligen inte vill ha dvs försäkringar. Det är inte roligt att betala premier men ännu tristare när man måste anmäla en skada. Villan och Livet har samma status i ett försäkringsperspektiv. Du kan försäkra det ett år i taget och det är inget sparande. Allt detta står i vilkoren men tydligen är det som med datamanualer -ingen läser dem.

Roligt för dig att ditt bankäventyr avlöpte lyckosamt. Men jag blir samtidigt lite betänksam med tanke på att jag har fått för mi att du jobbar i en tillståndspliktig verksamhet. Du har väl anmält innehav och hållit dig inom Fondhandlarföreningens tidsramar? Det har du säkert för du verkar rätt ordentlig av dig. Men delad glädje är dubbel glädje tänk på Baltikumhjälpen.

ivar

Självklart har jag följt de regler som finns, något annat finns ju inte 🙂

Men skänka surt förvärvade slantar, skulle inte tro det, inte när jag betalar 57% Skatt på det jag tjänar.

Ja jo jag är lite småsnål men staten tar ju av min skatt och skänker bort så det får räcka…

Dessutom så lär den rödgräna sörjan höja skatter så det står härligt till de närmsta åren (För dom vinner säkert).

Så alla som är lite smarta måste förbereda sig på det redan nu, t.ex. genom att söka jobb i ett land som inte skattar sina medborgare till döds

Undrar hur mycket skatt som är tillräckligt för den rödgröna sörjan? 100%? Hur många skulle jobba här då?

Jag har alltid tänkt som så att man lägger hög skatt på t.ex. Alkohol för att minska konsumtionen.
Å man lägger hög skatt på jobb för att minska antalet jobb…Eller vänta nu….

Krister

Hej igen,
jag hade inte tänkt återkomma hit, men idag fick jag ännu en anledning. Tack för ditt svar och gratulerar till ert arbete med världsomspännande kollektivavtal.

Nåväl, Jag har i hela mitt vuxna liv varit involverad i olika folkrörelser och har utfört olika uppdrag ideellt eller mot rimlig ersättning. Mitt engagemang har byggt på en övertygelse. Det är folkrörelse för mig.

Folksam sägs vara ägd av folkrörelsen. Hur kommer det sig att folkrörelsens ledare så uppenbart struntar i folkrörelsens själ? Slänga drivor med pengar över Swedbank och strunta i våra pensionärernas begravning?

Förklaringen att Folksam består av olika delar och att verksamheten har skilda roller? Så talar bara ekonomer. En vanlig människa ser alltid till helhetsintrycket. Jag tar mitt moraliska ansvar och byter förvaltare.

Folksam har EN roll; -Att ödmjukt tjäna folkrörelsen.

Se även på chefens löneökning under det usla fjolåret för mig som sparare. Har han en marknadsmässig lön? Jag trodde att folkrörelser var större än så och stod utanför marknaden. Min folkrörelse tar beslut och agerar utifrån en värdegrund, allt för rörelsens bästa.

Liknande löneökningar skulle aldrig accepteras av en ansvarsfull ägare i min värld. Jag vill inte vara delaktig i denna del av folkrörelsen längre. Jag tar mitt ägaransvar och byter förvaltare.

Om jag har förslag på hur man kan agera som ansvarsfull ägare? Jo jag har massor. Mitt första förslag, ställ krav internt innan ni börjar hojta om ansvar på stämmor och i styrelserummen.

Carina Lundberg Markow

Krister, förstår att du är förlorad för firman. Jag respekterar att du har principer och ideal. Att vifta med sin plånbok är många gånger mer effektivt än att vifta med plakat. Jag har dock lite svårt att förstå din upprördhet kring att VD i Folksam fick 3 procent i lönepåslag, lite lättare att förstå om du upprörs över den totala nivån även om den inte sticker av mot någon annan försäkringsvd:s. Löneläget är uppskruvat i finansbraschen och på ledande nivåer. Det är inte vettigt att mäta en människas värde i pengar. Folksams VD brukar prata med oss on löner, både sin egen och våra. Han säger att om man arbetar i firman ska man ha lika bra lön som man som person skulle kunna få hos en konkurrent men inte betydligt mer. Jag hoppas dock att du har förståelse för att jag inte diskuterar Vds lön med honom dock. Jag må vara känd för att vara bråkig men lite självbevarelsedrift har jag trots allt. Lýcka till hos din nya förvaltare och ställ nu samma krav på dem som du ställt på din gamla. OBS att jag inte är ironisk.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *