Here's looking at you, kid – use you vote!

Eftersom jag är både sjuk och gräsänka denna helg ägnar jag mig åt att ligga i sängen och kolla på film. Nu i morse blev det Casablanca på TCM. En fin restaurerad kopia. Det är nästan otroligt hur detta mästerverk kom till som ett hastverk 1941 utan färdigt manus och med en oengagerad crew. Själva kärlekshistorien har jag blivit förgammal och desillusionerad för att riktigt beröras av, istället är det skildringen av ett sargat Europa där århundraden av konflikter ställs i fokus som berör mig. Casablanca borde tvångsvisas för alla bakåtsträvande EU-motståndare som fortfarande tjafsar om faran av en europeisk union. Är det tillbaka till förkrigstiden ni vill,  med nationalstater som tar varje chans att falla varandra i strupen? Läs på historien så kanske ni fattar vad som är vitsen. Och till de som inte har gjort det ännu – och rösta i EU-valet! Vi får de politker vi förtjänar men något kan man ändå göra genom att kryssa för de som har fattat galoppen. Ta chansen och ge etablisemanget på moppen om du känner för det, rösta in en pansjo eller en feminist – men rösta och kryssa för bövelen! Tänk på att om inte någon gripit in så hade det varit Ronald Regan som gestaltat Rick Blain och ”Here’s looking at you, kid” hade aldrig blivit ett minnesvärt uttryck.

Inte heller denna replikväxling hade fastnat

denying an official of the German National Bank entrance to the casino]
Rick: Your cash is good at the bar.
Banker: What? Do you know who I am?
Rick: I do. You’re lucky the *bar’s* open to you.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

Helga

Du har så rätt. Förstår precis vad du menar med att inte längre imponeras av kärlekshistorien, däremot den historiska kontexten. Ack ja, det är skönt att bli gammal.

Har nyligen hittat din blogg, och kommer att återkomma.

Carina

Är dert bra eller dåligt att ha förlorat sina illusioner om kärleken? Jafg vet inte, kanske har jag bara haft oturen att ha träffat en vesen Rick Blain. Gillar din blogg också blev seriöst rörd när jag läste den!

bo bliidh

låt oss säga så här, vi blir alla sjuklingar i samma säng om vi reagerar direkt på det som sker, det är just det som är problemet, inte för mig dock, jag är bäst oavsett, av den enkla anledningen att JAG ÄR MAN.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *