Whatever It Is, I'm Against It

Jag brukar ha en hel del synpunkter på företag, företagsledare och styrelser. Delvis för att det är mitt jobb men delvis för att jag faktiskt är seriöst intresserad av företagsamhet och vad som driver framgångsrikt företagande. Det är ett rätt kul intresse därför att det händer saker hela tiden. Ibland visseligen ganska frustrerande speciellt när favoriterna hittar på något genuint korkat. Det är naturligtvis lätt att ha synpunkter när man sitter på läktaren  och vet bäst, svårare blir det när man själv sitter i förarsätet. Idag  var det  styrelsemöte i ett bolag som jag själv är invald i. Eftersom det är ett nordiskt bolag finns inte bara möjligheter att studera företagsamhet live utan också att tampas med de kulturskillnader som blir väldigt påtagliga när danskar, svenskar, finnar och norrmän ska samsas kring en verksamhet. Danskarna och norrmännen är jämt i luven på varann, finnarna och svenskarna brukar hålla ihopa. Just i detta bolag bestod endast av män när jag kom in för ett par år sedan. Nu har vi en kvinnlig ordförande plus en kvinna till förutom mig. Vår ordförande är ett riktigt spjut förklädd till blond viol. Idag hade vi en typisk diskussionsfråga, VD ville göra ett expansionsförsök på en marknad som inte ingår i den prioriterade hemmamarknaden. Det var ett begränsat projekt finansiellt sätt men udda. Diskussionen rullade fram och tillbaka över bordet och det blev en hel del diskuterande för sakens skull. Ordförande tröttnade tillslut och gjorde raskt slut på dividerandet genom att sammanfatta diskussionen i ett par meningar och sen frankt fråga -Är det någon som röstar emot?  Ingen gjorde det.   Ett smart drag som jag ska lägga på minnet. Att vända på alltihop och fråga om någon var emot istället.

Episoden fick mig att tänka på det stundande EUvalet. Jag finner det vansinnigt svårt att komma över min motvilja mot vissa personer i vissa partier så pass mycket att jag kan rösta på dem. OK man kan ju kryssa för en politiker och därigenom påverka i det lilla men jag skulle vilja rösta emot enskilda personer. Förr kunde man ju göra det i nationella valen, stryka personer alltså. Det gillade jag.  Jag skulle vilja rösta emot vissa politiker nu också. Och tänk om man kunde rösta emot vissa partier! Liksom neutralisera någon annans röst. Det skulle vara något det.  Jag har även andra invändningar mot EU-politikerna. Varför väljer de att ställa upp på ett valplakat om de tycker att de är så uggly att de måste retuscheras till oigenkännlighet? Varför gräver man fram gravt pensionerade typer och sätter dessa högst på listorna bara därför att de har ett känt ansikte? Varför envisas partier och personer som avskyr EU att ställa upp?  De skulle behöva lite Marxism, bröderna alltså inte Karl.

YouTube Preview Image

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

4 kommentarer

bo bliidh

återigen, att se styrelsearbetet som ett abstrakt lekande med inflytande och så, som schack, som skolmatte, för att sen se om ekvationen gick ihop, är ju så knäppt att det undandrar sig möjligheterna till kommentar. det är på babiannivå företagen opererar, störst tar först, största bananen, sen får småaporna sina beskärda delar. kejsarens nya kläder, har ni inte läst den, … tja jag ger nästan upp … börja med att skrota aktiebolagslagen, ta sen och skriv en nekrolog över den västerländska industrialismen (det gör den rätt bra själv just nu) och inse att politiken inte finns längre, den dog också ngn gång på 1900-talet. sen bränn ner kth, handels och regeringskansliet, där har vi en början …

bo bliidh

det var det dummaste jag läst, men käre bliidh, varför inte istället ta och ge alla pensionärer en gratisdos botox, sen kan dom få gå ut, det är för att dom är så fula och skrynkliga, som ingen vill ta ut dom från hemmet, dom kan ju skrämma vettet ur små barn som aldrig har sett en gamling på riktgt. så det kunde vara ett litet tips till valmanifestet för ex kd till nästa val, fast det måste vara ett privat initiativ, vårdcentralerna är uteslutet.

Elisabeth Stjernstoft

Tack för det rådet! Det ska jag också ta och komma ihåg.

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

Blomstrande EU-valskampanj i Eskilstuna « lena alun

[…] i SvD fanns,  förutom Margit Urtegård som fick mig intresserad av att läsa den, också Carina Lundberg Markow. Smart drag! Det är alltså bra även för företagsledare att […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *