I fought the law and the law won

Jag brukar inte hålla på med vadslagning men om jag nu skulle göra det så skulle jag kunna sätta en rätt avsevärd slant på att lagstadgad kvotering av kvinnor till svenska företag blir en realitet innan nästa val. Jag tror på detta därför att börsbolagens valberedninar inte har kunnat visa att de klarar av att genomföra könsneutrala rekryteringar på egen hand och därför att förtroendet för företagsvärlden nu, mitt i krisen, är lägre än på länge.

Det finns en rad bärkraftiga argument mot lagstadgad kvotering. Det allvarligaste är av pricipiell natur: Det är fel att bekämpa diskriminering med att diskriminera. Men denna typ av filosofiska resonemang brukar inte bita på politiker och det lär inte göra det denna gång heller. Dessutom finns det Norska exemplet. Det saknas nämligen totalt norska män som har blivit bortkvoterats ur styrelser. Inte ett enda fall av mansdiskriminering har kunnat noteras. Det är faktiskt lika sällsynt som bortkvoterade manliga politiker sedan ”varannan damernas” infördes frivilligt för snart femton år sedan. Tiden är helt enkelt mogen för varannan damernas även i börsbolagen.

YouTube Preview Image

Jag vet inte men jag tror att det är Pernilla Ström man ser längst bak skakandes galler i kvinnofällan. Leif Östling på kompgittar, Sverker Martin-Lööf på trummor, Anders Nyren på bas och Svanberg som lead singer

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

9 kommentarer

antonina rivera

återigen säger .. dunst blå .. kompetens är den faktor som skickar folk till olika positioner. om kompetens innebär att man kan umgås i bastun så låt det vara så, hon som får sitta utanför och zippa på en cola light gör inte någon positiv skillnad. kvinnor har ”kvoterad makt på andra områden, i sängkammaren, vid frukostbordet eller helt enkelt genom att ha en sällsynt fin bak.

Nils Dacke

Jag kan inte klart se hur du står i denna fråga men det faktum att den debatteras och diskuteras så mycket är ju ett bevis på vilken formidabel kraft i politiken som Gudrun Schyman är.

Hela den här frågan är ju en icke fråga eller en extrem lyxfråga för Sverige, Europa och hela den här planeten. Antalet börsbolag är försvinnande få jämfört med alla andra icke noterade bolag och varför koncentrera sig på just dom. Det kommer aldrig att bli 50/50 mellan könen när det gäller entreprenörer av självklara skäl som stavas med 2 bokstäver, X och Y.

Varför inte kvotera in män som förskolelärare eller ännu bättre lagstifta så att i alla vårdnadskonflikter måste utredande socialsekreterare vara 50/50.

Vi ÄR olika och genom att driva kvotering i börsbolag är samma sak som att säga att en styrelseplats inte spelar roll utan att de bara är marionetter till ledningen som typ Skandiafallet där ju ändå gräddan satt.

Jag spyr av all denna PK i det mest etnocentristika landet i Europa som tror sig vara så progressivt när man i själva verket är stock-konservativa.

pehrs

Suveränt låtval!

Nils: Ledningsgrupper och styrelser ska absolut sättas samman med bästa möjliga kompetens. Tittar man på Fortune 500 listan blir det då:

”de 25 företag från Fortune 500 som var bäst på att tillsätta kvinnor på höga positioner var mellan18 and 69 % mer lönsamma än medianen hos de övriga Fortune 500 företagen i samma bransch”

De har således högre nyttjandegrad av kompetensen och blir mer lönsamma. Givet detta borde kvotering vara onödigt, men tydligen är det inte det.

/Lena Pehrs

Anonym

Jag har inte sagt att kvinnor inte ska sitta i de största bolagens styrelser, tvärtom tror jag det är mycket bra. Men det vi missar i Sverige är att vi är så konservativa till vårt sätt när vår självbild är progressivitet som inympats i oss av socialingenjörerna. Låt hela frågan bara bero så löser det sig själv, precis som marknaden alltid gör.

Nils Dacke

Lite för snabb på tangentbordet ovan….

erica

Bra blogg men fan vad pretto en del måste vara. Kvävs du annars Nils Dacke? Världen är ett amerikanskt high school och om du har missat det är det för att du lever chear leader drömmen. X och Y my ass. Du tror inte att den historiken beror på många sociala faktorer?

Tack Pehrs för lite fakta.

Nils Dacke

Är jag pretto?!?!?! X och Y my ass. Vad menar du med det? Att kön är en social konstruktion och att statsfeministerna i Sverige har rätt och restan av världens 6.3 miljarder invånare har fel. Ni är det utvalda folket och alla kommer att följa er?

Men jag håller med er. Kvotering bland barnmorskor och 50% män bland alla socialsekreterare nu!

LUNKENTUSS

100 % bängbulor, delat med två gör liksom ingen skillnad, puckon. det är liksom innehållet som saknas i den svenska peristaltiken, kan ni nånsin förstå det gubbs och gums.

bo bliidh

bra sagt lunkentuss, det är skönt att det finns människor som fortfarande kan se klart i en tid av total korruption, lögnen är som bekant den nya sanningen, men det finns tack och lov en del som fortfartande har en gnutta moral i behåll.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *