Money makes the world go around

Man skulle behöva vända på hela begreppsvärlden när det gäller ersättningar. Det finns många föreställingar om att pengar löser alla problem. Men i så fall så skulle ju lösningen på finanskrisen vara att betala ännu större bonusar? Det finns en allmänt spridd uppfattning om att man ”måste betala höga ersättningar för att få de bästa talangerna”. Detta resonemang verkar vara den bärande tanken i dagens debattare i Svd, författad av Spendrup och Wallenberg Jr.

Det skulle faktiskt kunna vara så att genom att betala de höga ersättningarna så får man endast den typen av människor som värderar monetär ersättning, andra personer med andra drivkrafter faller bort. Det måste inte alltid vara så att livets mening räknas i monetär ersättning

 Tuffare ersättningsregler kan leda till avhopp från såväl banker som andra företag. Det är förstås ett problem om alla hoppar av samtidigt men det lär ju knappast hända. Att en del gör det kan istället vara rätt bra. Med lite tur startar de nya företag eller ägnar sig åt nystartade företagen och hjälper till att utveckla dessa ideer. Finansindustrin skulle också må väl av att bli lite mindre koncentrerad. Sverige är ett litet land och det är inte bra om alla finansiella talanger samlas i banksektorn och ägnar sig åt att smörja upp ett finansiellt system som ofta rör sig fortare än vad som är lämpligt. Om en del High flyers från finans sidan tog på sig blåstället och började jobba i industrin skulle det förmodligen bara vara bra. Vi behöver också få in personer med en annan bakgrund i de finansiella företagen. Innovationstakten har varit för kraftig.

Om risktagarna istället sprids ut till mindre företag så får man inte heller samma systematiska risk som man får om detta beteende koncentreras i finanssektorn. Riskkapitalbolagsektorn är ett utmärkt ställe att återvinna bonusstinna räknenissar i. Även andra bolag har ett lysande tillfälle att rekrytera bank och finansfolk just nu.

Obama har ju satt ett tak på lönen till 500 000 dollar för banker med stödpengar. Borg och Odell verkar vara inne på ett liknande spår. Vi hade ju en lång period från 30 talet fram till 80 talet då banktjänstemän visserligen var avlönade men det var inga fantasilöner. sedan undan för undan under högkonjunkturer så drogs en massa talangfulla och ambitiösa personer in i den finansiella sektorn och detta gjorde att de moderna belöningsprogrammen togs fram konvertibler först och sedan allt mer fantasifulla och komplicerade varianter.

Det är heller inte bra att lönegapet till övervakarna är så kraftigt. Kan vi få se en ström över till andra sektorer kan det vara positivt. Det kanske inte är lika sexigt som att vara en bonuslyftande bankdirektör men jag tror att de skulle kunna komma att upptäcka att det finns stora sociala vinster för dem att göra.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

8 kommentarer

Hanna

Klokt inlägg, det är bra att vända på begreppen iblan. Jag har inte valt arbetsplats enbart efter lön, utan för mig är det viktigt med ett företag som har tydliga värderingar. Tvåa på listan kommer roliga arbetsuppgifter och lön blir trea på min lista. Skulle vara roligt att få se till exempel Annika Falkengrens lista. Och kanske Jonas Birgerssons lista.

Ivar

Jag skulle gärna sluta jobba när jag är 55, jag vill också att allt mitt slit på Universitet betalar sig bra.

Men jag behöver inte mer pengar än att jag klarar mig hyfsat från det att jag går i pension tills jag dör.
🙂

Men allvarligt varför bor vi ett Land där det är OK att tjäna miljoner på att sparka runt en läderboll (Zlatan) eller klinka lite på en gittar (Gesle)

Däremot är det helt förkastligt att tjäna pengar på att vara bankdirektör????

Jag lovar ju mer jag tjänar ju mer spenderar jag till allas fromma, löneskillnad ÄR bra, utom för de avundsjuka och missunsamma….

hadar cash

men skillnader i lön leder till skillnader i levnadsstandard, som sen leder till underskott i livskvalité. efter ett tag så dör den lille mannen en för tidig död och motståndet mot dom lyckligas arrogans växer, med rätta. där gubbe lilla har du moralnöten som du borde knäcka.

Sven

Tror också att det inte bara är de stora riskexponenterna utan att det till viss del också ligger i de extremt starka och riskvilliga regionerna (London City, NYC, Stureplan). Där jämför man sig med andra och tar större risker för att göra större vinster. Man resonerar som små barn ”xxx tar ännu större risk”.

Fick ett lite komiskt mail idag där man försöker framhäva en motsats – en liten plats på Österlen. Läs och njut 😉

– – – –

Finanskris-konferens

Låt konferensdeltagarna hugga i själva genom att
* bädda sängarna själva
* laga maten själva
* brygga kaffe själva
* stå för musiken själva (piano och gitarr finns)

Det är finanskris och det är ett sätt att spara
pengar, samtidigt som man ändå får tillgång till
* fantastiska omgivningar
* hög kvalité på hus och möbler
* uppvärmd pool, inom- och utomhusspel
* möjlighet till olika förbeställda tjänster

Från 400 kr / person / dygn
när man bokar 16 personer i 2 nätter.

Läs mer på:
http://www.loderupsang.se/finanskris/

Ivar

Hadar: Ledsen att du inte har fått reda på det innan men du kan få reda på det nu:

LIVET ÄR ORÄTTVIST,

japp så var det sagt.

Å en anna sak också, människor ÄR olika, den gamla devicen att alla kan om dom vill, det är inte sant det heller.

VI är Biologiska system med olika förutsättningar.

Men i lilla Sverige så är det bättre att folk är arbetslösa än att folk jobbar med enklare jobb. Det har blivit så dyrt att anställa någon att de enkla jobben är ersatta av maskiner.

antonina rivera

låt oss då krasst konstatera att svinpesten sprider sig till oanade delar av den mänskliga organismen, hjärnan t.ex., hur vet ni exempelvis att ni inte är infekterade av denna bacill, enligt obekräftad källa på canadensiska hälsoministeriet, är det en muterad gen hos en lokal svinbesättning söder om montreal som varit bärare av ett annars ganska ofarligt virus, denna gentyp delar vi med grisen, så se opp alla pretendenter, ni kanske blir nerskjutna bakifrån av en post ur er egen aktieportfölj, förslagsvis unilever, monsanto eller någon annan aktör, utdelningen kommer inte alltid i den vanliga valutan..

LUNKENTUSS

medelklassen stinker.

Carina

Åhh, I Love Löderup! Är alltid en sväng ner dig på semestern. Brukar dock bo på Strandbaden. Kan man bo privat oxå?

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *