Baltisk tillbakablick

Sitter i min soffa tillsammans med Pol & Roger och mår ganska bra. Lättad efter att ha genomlidit ett inte så välkommet jubileum (jag är född 59, say no more).  Ser nu fram mot en lugn helg i stan men är lite avundsjuk på maken som är iväg skickad till Rom ett par dagar.

När jag läser i fatt nyheterna ser jag att Svanberg hyllar Obamas inställning till telekom och kan inte låta bli att undra om han är lika positivt inställd till Obamas syn på ersättningar?

Suckar över Swedbanks lån till Estländska staten.  Jag har på intet sätt något att göra med vem eller vad som man lånar ut till. Baltikum har blivit ett rött skynke i svensk affärspress det senaste året. Det ena katastrof senariot efter det andra har målat upp. Det är klart att det känns som en rätt skakig marknad. Många av de investeringar och den utlåning som gjorts är troligen också de rätt skakiga. Trots det tycker jag ändå att det finns något positivt i de ökade finansiella band som dessa investeringar knyter över Östersjön.  Jag är inte direkt någon tillbakablickande person men när jag i ett anfall av nostalgi tänkte över vad som hänt under mina 50 levnadsår så är ändå friheten och demokratiseringen av de baltiska staterna en av höjdpunktena. Om demokatiseringen ska bli riktigt hållbar i denna av historien svårt plågade del av världen så måste utvecklingen på något sätt finansieras. Hurtillvida de svenska bankernas bidrag i denna process har varit rimliga eller ej får framtiden utvisa.  Man skulle visserligen kunna tänka sig att det svenska finansiella systemet ska vara helt fokuserat på den inhemska marknaden men det förefaller trånsynt med enbart ett lokalt fokus. Tänk om alla aktörer var som Handelsbanken?  Hur mycket utveckling skulle då komma till stånd på andra sidan? Självfallet finns det en hel del problem i kreditgivningen och fler lär också komma. Men i det långa loppet kan det kanske vara både en bra  och en god affär.  En förutsättning för detta är dock att personer som Tom Silins, finanschef för Swedbank i Lettland, skyndsamt skickas på en kurs i grundläggande etik.

– Pengar är inte svarta eller vita utan är det som kommer in på kontot. Banker är inte någon skattemyndighet. Det som är viktigt för oss är hur mycket som går in på ett konto (Tom enligt ovan)

Taggar: ,

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

5 kommentarer

Ivar

GRATTIS i efterskott.
Själv skall jag försöka fly utomlands när dagen närmar sig.
(Också 59:a :-)), om det nu hjälper.
Min käraste tror att vi skjuter problemet framåt, men vi får väl se….

Carina

Ivar: Min man har en teori om att 59:or (han är själv 60:a) är ett extra envist och självcentrerat släkte som helst låter andra göra jobbet. I mitt fall stämmer det. Utomlands låter som en fin fin idé, jag övervägde den länge men lyckades inte komma överens om vilket utland som var lämpligast. Det slutade med att maken skickades utomlands istället.

Fredrik Gräslund

Häpnadsväckande överslätande beskrivning av den svenska subprime-skandalen i Lettland. Huruvida de svenska bankernas bidrag i processen för Lettlands demokratiska utveckling varit rimliga behöver vi inte invänta framtiden för att bedöma. De har ju gjort precis samma katastrofala insats där som de gjorde i Sverige på 90-talet. Gånger 10. Stora delar av den omskrutna bnp-uppgången under senare år (”de baltiska tigerekonomierna”) var ju bara lånefinansierad uppgång i fastighetspriser. Till det kan läggas den pikanta detaljen att ett av eu´s fattigare länder har en av de lyxigaste bilparkerna.
Och nu skall letterna inte få mildra krisen med en devalvering, för att Borg håller våra banker om ryggen.
Vore intressant om du kunde utveckla hur du tänker dig att det i det långa loppet skulle kunna vara en god affär och för vem ?

hadar cash

så göteborgarn är i exil, då är det fritt fram nu eller? baltikum fö är ju ”skandinaviens bananrepubliker, ingen investerare blir kvar där särsilt länge, jag introducerare en sådan för den lokala entreprenören i pernu, estland, som rätt tidigt på kvällen blev trött och innan något vesäntligt var överenskommet, helt sonika åkte han hem och la sig. den svenske spekulanten kom från adelsskrået här hemma och blev minst sagt förvånad. estland är lite som vår skrattspegel, det är mindre krusiduller med korruptionen, den syns tydligare än här, vilket är ett plus. sverige är däremot inofficiell världsmästare på området, i min bok.

Carina

Framförallt så tror jag att en utveckling av de baltiska staterna är ett effektivt motmedel mot antidemokratiska tendenser. Det är bra för oss och för våra barn. Men visst svenska bankirer har gjort bort sig i baltikum, utan tvekan. Man hade faktiskt kunnat vänta sig att man lärt sig något av nittiotalet. Oavsett devalvering så lär det bli ett dyrt kalas. Jag tycker FÖ att devalvering under ordnade former är det bästa alternativet. Det verkar orimligt att fattigpensionärerna ska få lida.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *