En retlig typ som sällan gör fel

Jag känner inte Elmehagen närmare. Har endast stött på honom vid några tillfällen. En korrekt typ men lite överlägsen kanske. På det där retliga sättet som personer som är övertygade om att de har rätt. Har ofta gnisslat tänder när han kommit med sina gliringar om att etik och miljö mest är trams.  En gång höll jag tom på att lappa till honom. Det var under den period som Catharina af Sandeberg utredde kvoteringsfrågan. Jag var med honom och några andra på ett möte på departementet och skulle diskutera frågan. Jag tyckte då att han sa sådana fenomenalt idiotiska saker och att han gjorde det på ett så irritersande sätt att jag riktigt  kokte inombords. Tror nog att jag var rätt elak i argumentationen tillbaka. Han var dock lika avmätt artigt överlägsen som alltid. Eftersom jag är en rätt låg och långsint människa till min natur har den senaste tidens händelser haft ett hyfsat stort underhållningsvärde för mig. Lätt att  barnsligt tänka – där fick du dumma gubbe!  Samtidigt är det svårt att inte bli lite impad över att han håller samma självtillräckliga attityd nu när det är hans egen heder som står på spel. Här göre sig inga pudlar besvär. Återstår nu att se om det verkligen går att hitta att han begått något fel han verkligen kan klandars för. Jag är skeptisk. En sak är dock säker och det är att om han dyker upp hos Lasse Bengtsson på lördag så kommer han inte att ha tagelskjortan på.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

23 kommentarer

Petrus

Något jag som mångårig chef inom offentlig förvaltning fått lära mig är följande: du som chef har ansvaret och kan ALDRIG skylla på andra ! Gör du det, så visar du i offentligheten ditt tillkortakommande och dina dåliga chefsegenskaper.
Frågan är alltså vitt bredare än lite bonus- och gratifikationsdiskussioner; frågan gäller vilka chefer vi skall ha i det svenska samhället !!

Avgå, Wanja !! Ta ditt avgångsvederlag och din väl tilltagna arbetarpension och gå !! Nu !!

/ Petrus

Petrus

En liten fråga, Carina:

När du själv avgår/slutar på Folksam, hur ser din bonus och pension ut ?? Är det något du vågar gå ut med, eller är det lite ’skämmigt’ ??

/ Petrus

Martin

Vänta nu. Varför plötsligt detta karaktärsmord på Christer Elmehagen? Du är själv halvkändis, har varit mycket i kontakt med medierna och borde ha mer koll på vad du publicerar.
Publicerar dig är nämligen vad du gör här på bloggen. Och för publicistik finns etiska regler. Etik och moral, du vet.

Bengt-Åke

Carina,

Har sett dig på TV ett antal gånger.Du är mera politiker än repr. för aktieägaren Folksam. Du är fullkomligt värdelös på bolagsstämmor. Då är du minsann tyst och vågar inte argumentera. Lite som Wanja.

Carina

Till Petrus 1, Vänta nu detta är ingen Wanja sida om du trodde det. Vill du henne något så får du vända dig till ditt LO distrikt. Det är de som utser delegaterna till LO-kongressen som i sin tur väljer ordförande. Jag visste inte att LO även organiserade mångåriga chefer i offentlig förvaltning men qlltid lär man sig något nytt.

Carina

Till Petrus 2: Om du tittar under fliken OM här på sidan hittar du mina vilkor. Pension har jag inte skrivit något om så det får jag lägga till. Det är i allafall en helt vanligt tjänstepension. Jag skäms ibland men inte för min lön.

Carina

Till Martin: Karaktärsmord? What? Att Elmehagen är smått stroppig kan inte vara en hemlighet ens för honom själv. Han är också en tuffing som inte tar någon skit. Hans karaktär är, så vitt jag förstår alldeles utmärkt. Jag har vid flera tillfällen påpekat att jag tror att det är mycket osannolikt att han skulle ha gjort något juridiskt felaktigt. Är det någons karasktär jag mördar är det väl min egen när jag avslöjar min småaktiga långsinthet?

Carina

Till Bengt-Åke: Tja, alla kan inte älska en. Bolagsstämmorna är ingen diskussionsklubb utan ett forum för beslutsfattande. Jag tror att jag är den ägaransvarige som har pratat mest på bolagsstämmor i Sverige och jag tvivlar starkt på att t ex Wallenbergarna önskar att jag ska prata ännu mer. Är det något jag fått kritik för är det att jag argumenterat för mycket. Vilka bolagsstämmor brukar du gå på och vilka frågor brukar du driva? Vi ses kanske på Investor i morgon. Vad tänker du säga då?

Christer

Kanske vore lämpligt ha korrekt tidsangivelse – åtminstone här i Göteborg är datumet 09-03-30 och inte 31!

Carina

Ja va sjutton, om jag bara visste hur man ställer in klockan på WP! Ve3t du hur man gör så berätta det gärna för mig.

Martin

”En retlig typ som sällan gör fel”. ”Irriterande”. ”Självtillräcklig attityd”. Nu förstår jag. Det är inte Christer Elmehagen du beskriver. Det är dina egna brister som du projicerar på honom.

Nils Dacke

Styrelsens beslut att lägga all skuld hos Christer tror jag kommer att göra Wanja-gate väldigt smutsig från och med nu. Dessa män och några kvinnor är till förvillelse lika varandra så Christer, Göran och allat vad dom heter fungerar så här i nästan alla dessa stora bolag.

Till byråkraterna Petrus et all ovan så kan jag informera dom om att bolagstämmor i dessa stora bolag är mer show än verkligt företagande och det finns ju ingen anledning att ställa sig och gorma under dessa sessioner om man inte aspirerar på en riksdagsplats eller EU parlamentet. Bättre då att verkligen kunna de bolag vars ägande man representerar i detalj och ge instruktione/råd till de i styrelsen om man inte sitter där själv.

Carina

Martin: Exakt! Det är just därför jag retat mig så på honom. Jag är likadan själv. Dessutom är vi grannar.

Ivar

Förstår inte varför ni är så arga på Carina?

Hon är ju kul och en frisk fläkt som skriver sina egna åsikter.

Fortsätt dina underhållande kommentarer, jag har iallafall kul när jag läser dem.

Ti di andre ”Adu kräng en beda” 🙂

Carina

Dacke: Jag försvarar marknadsekonomin främst därför att alternativet är så mycket värre. När jag var i 20-årsåldern reste jag en del i östeuropa och det botade mig för evigt från alla ideér om proletäretsdiktatur osv. Som 30-åring blev jag dessutom svårt förtjust i aktiemarknaden. Det finns inte mycket som slår ett välfungerande industriföretag som arbetar med respekt både för aktieägare, anställda och samhälle. Jag tror dock på att man måste ha vissa regler och tom lagar som sätter de ramar inom vilka företagandet kan verka. Aktiebolagslagen är en sådan ram och bolagsstämman är ett resultat. Jag går på stämmor som representant för Folksams sparare. De instruktioner jag har fått från styrelserna är att analysera bolagen utifrån miljö, MR och bolagsstyrningsperspektiv. Stämmorna som sådana är mycket en ritual till formen men de fyller ändå en viktig roll som bolagens högsta beslutande organ. När ett beslut fattats där är det inte längre styrelsens eller ledningens ansvar utan ägarnas. Vi försöker kommunicera med bolagens styrelser utan för bolagsstämmorna. Vi gör analyser som sammanfattas i rapporter, vi har möten med företagen, vi skickar brev till styrelserna och ibland talar vi med media om dessa frågor. Jag upptäckte tidigt att det är vida lättare för en liten aktieägare att få tillstånd en dialog med ett bolag om frågan uppmärksammats i media än om jag skriver ett brev till dem. Vi har hållit på med dessa aktiviteter i nio år nu och ibland fått ett visst gehör. Det hade dock gått väsentligt snabbare om andra ägare hade aktiverat sig också. T ex AMF. De har inte AMF och Elmehagen tyckt vara någon bra idé. Numera ger Folksam även uttryck för åsikter och ställer frågor på bolagsstämmorna. Jag frågade t ex MW, SEB:s ordförande på stämman om den borttagna rörliga lönen innebar en höjning av den fasta lönen. -Marginellt, svarade han då. Denna marginal var dock ganska bred, 28 procent.

Carina

Ivar: tack för den! Beda ha ha tänker av nån anledning på Peps Persson. Fanns det inte en rolig sång som hette ”bedeplockar visan”? PS jag är ganska retlig själv och då får man stå ut med att man får smaka på samma beta själv.
Min Carnegiekompis brukar kalla mig för ”etikbitchen” och det tar jag som en komplimang.

Ivar

Jo det fanns det nog! Låter bekant.
Så du har en Carnegie kompis, därav de initierade kommentarerna kanske?
(Fast det vore kanske inte etiskt :-))

Själv blev jag i helgen kallad för ”Den elakaste människan jag har träffat” av en person som jag bara har sett några gånger.

DET tog jag som en komplimang 🙂

Carina

Ivar den förskräcklige: Jo du jag känner folk lite här & där, har ju jobbar 26 år i branschen. Det är nog mer förvånade att jag har kompisar överhuvud taget. Insiderreglerna gör att jag i princip aldrig pratar jobb. Min inställning är att man inte kan vara nog försiktig. Beträffande Carnegie så har han också lärt sig att hålla tand för tunga. Nån gång om ett par år ska jag dock supa honom full och pumpa honom på alla hemligheter. Om Carnegies inre liv vet vi ju förresten allt redan efter Alaxanders eller vad han nu hette, bok. Jag är med i den förresten Clara Lindström heter jag. Jag är visserligen skilldrad som en hållningslös byråkrat men vad tusan jag är inte kräsen. Jag tycker att man ska vara lite elak ibland och jag uppskattar tom att få konstruktiv och elak kritik. Det är mycket svårt att utvecklas om det blir för mycket mellanmjölk på ytan och istället sladder bakom ryggen.

Nils Dacke

Bra Carina att du försvarar marknadesekonomin. Jag jobbar professionellt med affärsutveckling i forna kommunistländer och där ger jag dom alltid rådet att mångfald är bra, dvs det är bra med olika företagsformer och det är inte fel med kooperativ så länge dom är små. I Sverige har det dock gått alldeles för långt och denna kooperativistiska kultur som även Folksam är en del av, är ett stort problem då ägarna blir alldeles för anonyma. Även USA har ju brottats med detta då även dom har stora pensionskapitalfonder där anställda tjänstemän styr.

Man skulle önska en mer principiell debatt nu om hur vi kan organisera detta bättre. Direkt ägande av aktier har j gått ner kraftigt sedan 1960 talet och vem har gynnats? Personer som Wanja, Christer och även folksams ex-VD har ju fått orimlig pension. Som det är nu gynnar staten genom regleringar att ni kan ta ut 1% av vårt pensionskapital varje år och detta borde konkurrensutsättas bättre. Nu är ju inte dagens regering eller oppositionen kända för några intellektuella utvecklingar så jag är skeptisk.

Ivar

Carnegies Inre liv jojo, Nä Adamovic beskriver inte riktigt rätt hur det ser ut på insidan.

Hans bok är mer av karaktären ”Surt sa räven”.

Det påstår iallafall min källor 🙂

Min gamla tes ”Alla har en egen agenda” gäller väl som vanligt…

När det gäller polare och affärer så är det klokt att hålla isär det. Nästan på samma sätt som att det är klokt att inte snacka politik (Iallafall inte förren man känner vederbörande)

Carina

Jag vet inte hur det är med sanningshalten. Han vekar rätt sur på sin förra arbetsgivare. Men han beskrev våra få mellanhavanden hyfsat korrekt. Men så var vi inte på bordell på Island heller. 😉

rad-ovan mitte-rand

men ni tillhör samma skikt i samhället och era gemensamma intressen, dvs att vidimera åtaganden ni glidit in i skall ur den allmänna synvinkeln förefalla legitim, gubbar och gummor i styrelser på högre samh. nivå har ett, säger ett, gemensamt intresse, att sitta kvar och ljuga ihop vilken korkad story som helst för att behålla stålarna, ju fetare påse desto bättre.
fransmännen och engelsmännen har fått nog och säger handgripligen ifrån, sunt.

Nils Dacke

@rad-ovan mitte-rand: Lite handgemäng livar alltid upp, jag är med på att plocka ner dom från elfenbenstornen. 😉

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *