När ondskan kom till byn

Min  bror och jag har en gård i en liten by i Skåne. Den har varit i släktens ägo sedan 1600-talet. I byn bor fortfarande åtminstone tre familjer med lika djupa rötter + några inflyttade. På senare år har ett par tomter styckats av från stamfastighetyerna och på dessa har några ytterligare hus byggts. Totalt är det ca 15 hus + några stugor i skogsskiftet som bildar denna lilla by. För mig har det alltid varit här jag haft mina rötter. Det är en trygghet att trampa runt på samma stigar som mina förfäder har gjort under flera hundra år. Så väldigt sams har kanske inte alltid byborna varit. En del bråk i vägföreningen, lite tjuvskytte och annat gnabb har förekommit. Men det har aldrig varit värre än att vi har hälsat artigt om än inte alltid hjärtligt på varandra.  Nu har dock denna fridsamma stämning  delvis brutits genom att ondskan har flyttat in. Det allra senaste nybygget har gjorts med blodspengar som troligen kommer från en av de allra vidrigaste brottsutredningar som förekommit i Sverige på senare år. Den åtalade, men ännu ej dömde, huvudmannen i kopplerihärvan är ägare till nybygget. Huset är ett grått stenhus i nygammal stil.  När jag tittar ut genom fönstren i salen ser jag det avteckna sig vid foten av Hallandsåsen. Tidigare har jag tyckt att det pryder sin plats bredvid den sekelskiftsvilla på vars veranda den underbare Jolo satt och dog. Nu kommer det för alltid att vara ett hus som istället påminner om mänsklig ondska. Kvällsprommenaden längs byvägen i den doftande sommarnatten kommer för lång tid framöver att präglas av hotet från det grå stenhuset vars ägare som de flesta av oss bara kände som en nyrik företagare. Det faktum att de barn och ungdomar vars liv han förstört, möjligen kan ha fått finansiera bygget är vämjeligt bortom allt förstånd.

Utsikten gråhusägaren förhoppningsvis aldrig kommer att få njuta av.

Taggar:

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

10 kommentarer

dracuula

Fy fan. Vilken jävla idyllförstörare men ni vet i alla fall att i den där kåken finns, eventuellt, ett monster. Här i Stockholm kryllar det av oidentifierade monster som kan slå till närsomhelst.

Troligtvis kommer kräket att få genomgå en kostsam skilsmässa, en kostsam rättegång och sen få betala feta skadestånd till offren. Ruinerad och tvingad att sälja allt. Först en etta på hall och sen en etta i en förort någonstans i södra sverige. Förmodligen bor nog snart någon annan i den där kåken i er idyll…

http://dracuula.wordpress.com/

.

Carina

Visst har du rätt. Man vet aldrig vem som bor i grannlägenheten eller vad de pysslar med. Jag ville bara illustrera de känslor som dyker upp när man tror att man har en ”safe haven” och så visar det sig att fan själv har flyttat in.

rad-ovan mitte-rand

men du koöga, för fan så länge du kan kokettera här på din egen blogg och i en snar framtid slippa såna tistlar i arslet som mig, så kan du lugnt vicka på lilla portvinstån och ta ett djupt andetag i trygg och snygg förvissning om … tja det är din grej .. tack och hej.

Carina

Till rad-ovan: Tistlar? Arsle? Que?

rad-ovan mitte-rand

tislar och arslen är fina saker..

Amanda

Ojdå, vilken trångsynt och arrogant människosyn det här gav prov på. Numera är det alltså pöbeln som dömer, baserat på rykten och hårt vinklade ”sensationsartiklar” i pressen. Det är inte längre domstolarna som har uppgiften att kritiskt granska framlagda bevis? Och att sedan utdöma straff efter den lagstiftning vi har?

Jag uppfattar det som att du förordar livstidsstraff utan en ordentligt rättegång, vilket idag bara sker i diktaturer. Hur går det ihop med ditt arbete på Folksam, som jag har uppfattat är väldigt inriktat på etik?

Nyttig läsning

http://levandeliv.blogspot.com/

Carina

Amanda: Jag litar på att domstolen hittar en lämplig nivåpå straffen för J och hans lilla grabbgäng. Jag hoppas också tiden i kriminalvårdens regi kommer att innehålla ett vårdande element så att J när han kommer ut igen har lärt sig att hantera sitt driftsliv. Om inte så är han inte välkommen hem till byn. Det finns dock ett antal unga kvinnor i den här historien som redan har fått listidsstraff. J har tagit ifrån dem deras människovärde och dömt dem till att bli en handelsvara som kan köpas och säljas. Det är det jag tänker på när jag ser det grå huset. Men nej på en punkt har du rätt. Jag unnar inte honom den underbara utsikten.

Amanda

Ur http://www.levandeliv.bloggspot.com

”Ingen av oss vet vad de här tjejerna tänkte då de nappade på de här ”erbjudandena”. Ingen vet hur de kalkylerande eller hur pass medvetna de var och av den anledningen tycker jag inte att man ska prata om dem som mer eller mindre förståndshandikappade!

Jag har sett några av de annonser de där männen hade ute och det gick inte för en sekund att ta miste på vad det handlade om, så…gör inte de här tjejerna till offer för det i sig kan ge signaler till andra unga flickor att de kan hoppa in i liknande smet och sedan ändå garanteras immunitet då det gäller allt vad ansvar för den egna personen gäller!”

”Men, vidare i texten. En av mina absoluta favoriter är Ann Heberlein och i artikeln ”Svensk massflykt från ansvar” kan man läsa:

Hon tycker sig också ha sett en tendens att kvinnor i större utsträckning än män utses till offer utan en fri vilja. Prostitution och porrfilm vill hon absolut inte ­glorifiera, men tycker att det är int­ressant att fundera över det näst intill instinktiva fördömandet:

”Hur kommer det sig att vi så ofta ifrågasätter just kvinnors förmåga att fatta beslut, att göra egna val? Varför betraktas kvinnor så ofta som omyndiga när det handlar om att bestämma över sitt eget liv – bära slöja, spela in porrfilm eller bli hemmafru?”

Carina

Aha, Amanda är egentligen Armand. Det förklarar en del. För din egen sinnesfrids skull läs inte Nordvästskånska lokaltidningar. Du kommer att upptäcka att ditt resomemang kring ”är man så dum att man går hem till en torsk får man finna sig i att vara en hora som får pisk”. Om flickorna i kopplerihärvan är offer i en juridisk bemärkelse eller ej får rättssystemet utvisa. Att de är förlorare är dock helt klart. Jag ifråga sätter inte kvinnors belut jag ifrågastter i det här fallet männens beslut att bokstavligen hoppa på gang bang tåget.

Carina

Dracula: Nja idyll är det bara om man ser till naturen. Det är otroligt vackert. Vi som bor där är hyfsat ansändig människor men långt ifrån några dygdemönster. Senaste rapporten jag fick därifrån är att en av byborna har fått tokspel på en gammal stubbe som han, av någon obegriplig anledning, betraktar som en helig plats. Han har satt upp en inhägnad ikring den för att förhindra att traktens hundar nosar runt och markerar revir. Återkommer med bildbevis om ett par dar. Här i stan, där jag bor, är det verkligen ingenidyll. På min gata har bl a en gubbe hittats skjuten i en bil, en annan blivit ihjälslagen med en hammare, pizzerians skyltfönskter blivit krossat av en hagelsvärm och för ca 15 år sedan flyttade en stor del av stans prostitutions stråk hit. Torskarna är borta sedan länge. Detta betraktas ändå som ett ”lyxigt innerstadsområde” av media.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *