Bonus är bajs…

 … verkar vara den allmänna uppfattningen just nu. Det finns drag av populism och avundsjuka i diskussionen.   Skurkarna är identifierade  (de som fått bonus) och nu handlar det om att fastställa vems fel det är att det finns bonus.  I sin iver att lyfta fram den ena ägarnparten i AMF bonus-träsket som dubbel-moralist, hävdas att Folksam skulle vara bonuskramare, nej det har Expressen fått om bakfoten.

Folksam kan säkert anklagas för mycket men dock inte att firman skulle vara positiva till bonus . Enligt Folksams policy sägs att det positiva gäller belöningsprogram utöver den fasta lönen. Det kan vara t ex aktiesparprogram eller konvertibla sparprogram och andra typer av aktierelaterad ersättning. Om inte programmen uppfyller Folksams krav röstar vi nej till dessa på bolagsstämman. Kontantbonussystem fattar styrelse och ledning beslut om utanför bolagsstämman och de redovisas först i efterhand (i bästa fall). Vi protesterar mot dessa på stämmor, med rapporter, debattartiklar och annat men faktum kvarstår att det är styrelsen som beslutar om hur de vill avlöna VD.

Få bolag har protesterat så högljutt som Folksam när det gäller höga och omotiverade ersättningar till börsbolagschefer. Folksams strategi i dessa frågor är fastställda av styrelserna med Wanja som en av ordf.

Lite lustigt är det också att Svenskt Näringsliv antas vara positiva till alla höga löner och bonusar så länge de begränsas till att utbetalas till direktörer.  Ordförande Tunhammar som suttit i AMF:s ersättningskommitté sedan 2003 verkar helt uppriktigt förvånad över vad de gett VD i lön, bonus och pension.  Är det så mycket? Det hade jag inte en aaaaning om.

BONUS framkallar många känslor och en hel del oväntade händelser. En av dessa är att Ulf  Nilsson, en krönikör på Expressen som inte alltid har gjort sig känd som den lågmälda erftertänksamma journalistikens fråmsta företrädare, har idag satt ord på den frustration som präglar medborgarna just nu.

Samtidigt kan jag tala om vad som kommer att hända. Just ingenting. AMF:s ägare, LO och Svenskt Näringsliv är, som jag redan skrivit, kärnpelare i det svenska systemet.  De viktigaste spelarna har, tillsammans med ett litet antal direktörer, mäklare och politiker med bra förbindelser, greppet över Sverige.  Vi som är små styrs av en liten så kallad elit, där alla alls inte gillar varandra, men trots allt är sammansvetsade och beslutna att fortsätta styra, vara för mer och (snart nog) kvittera ut bonus. Det är vad AMF-skandalen lär oss.

Jag håller inte med Ulf om det hopplösa läget ska jag kanske påpeka. Jag tror att det går att förändra, om inte världen så i alla falldelar av den. Och som jag tidigare sagt – nu kanske AMF kan komma att bli mer intresserade av att höja sin röst i ersättningsfrågor på bolagsstämmorna.  Jag ska förresten vara med i Agenda i kväll och prata – ja vad tror ni?

ur Folksam bolagsstyrnings policy

Ersättning till företagsledning och övriga medarbetare

Folksam är positiv till att företagen använder belöningsprogram utöver den fasta lönen. Men det är dock underförutsättning att programmen bygger på marknadsmässiga villkor och att belöningen är befogad. Det är också viktigt att man tar hänsyn till bolagets strategi och verksamhetsområde. Folksam anser att:

 • Vd:s avgångsvederlag ska begränsas till maximalt två årslöner.
 • Vd inte ska ha förmånsbaserade pensionsavtal.
 • Programmen ska kopplas till företagets utveckling relaterat till konkurrenternas inom samma bransch.
 • Aktieägarna ska få en utförlig information om belöningsprogrammen i kallelsen till bolagsstämman. Denna information ska även ingå i årsredovisningen. Det ska finnas ett övre tak som begränsar ersättningens storlek.
 • Diskussion med ägarna bör initieras i så god tid före kallelsen till stämman att ägarna hinner sätta sig in i förslaget. Det är av stor vikt att aktieägarna ges tillfälle att granska och ta ställning till informationen.

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

16 kommentarer

Egon

Men Du. Skriv inte att Folksam är en ’firma’. 🙂
Det låter så hemskt fel.

David

Hej Carina,

Ville bara säga att dina bravader på din blogg och ETC.se har fått mig att ta bort allt mitt PPM-sparande i folksam. Synd att det inte finns nått som heter kalle-anka fonden!

Ivar

Mediadrevet går bäva de oskyldiga ty de har allt att frukta…..

Lustigt det där, när journalister skriver om något som man känner till något om då blir det aldrig rätt.

Inte utan att man när en misstanke om att detsamma sker när de skriver om saker där man INTE hr en aning om det faktiska läget.

Å sen en fråga VARFÖR är vi svenskar så förbålt missunsamma på andras framgång?
Kan det bero på 50 år av sosse indoktrinering?

Vad är det för fel att glädjas med de som det går bra för (Ja då räknar jag inte idrottsstjärnor och lotto vinnare i det).

En duktig företagare som tjänar pengar är väl för tusan något att vara glad åt?

Carina

Hej David, kan inte låta bli att undra vad du har flyttat till. Vilka krav ställer du på en fondförvaltare (förutom avkasning förstås)? Vilka frågor menar du att man skulle driva? I Folksam kör vi med MR, Miljö & korruptionsbekämpning som huvudfrågor med internationella överenskommelser i FN-systemet som mall. Är det för mesiga eller för tuffa krav? Antar att du retar dig på att vi inte vill förstastliga banksystemet men det blir ju lite svårt att placera pengar om i dem då. Är seriöst nyfiken på hur du tänker. Pluralismen i fondfloran är rätt stor men det är ju ändå rätt många som är ganska lika. De flesta har inga som helst riktlinjer för etik i sin ägarpolicy utan koncentrerasr sig på vinstmaximering. Johan Ehrenberg som ju är en riktig entreprenör kanske skulle starta en aktivistfond med tuffare miljöprofil. Det skulle vara intressant att se om det gick att genomföra, Typ Egen Fond. Problemet är att man ju måste investera i några noterade bolag och vilka skulle de vara isf?

Carina

Tänker du på Sopranos? 🙂

Carina

Det är faktiskt undersökt det där med hur svenskar ser på framgång. Svenskar har ofta stora förväntningar på livet och sin egen framgång. När dessa inte infaller fullt ut så blir vi besvikna och missnöjda. Om en svensk får en löneförhöjning och samtidigt får reda på att grannen eller kollegan har fått mer så blir vi missnöjda. Danskarna däremot har lägre förväntningar på livet och sin egen framgång. När något positivt inträffar blir de glada och lyckliga för då blir det bättre än vad de hade trott. Det finns också en större social tolerans i Danmark som gör att man tillåter andra att lyckas bättre än man själv. Konstigt egentligen. Jante är ju ett fenomen som bygger på danska erfarenheter.

Björn

Hej Carina,
Du sa exakt de rätta sakerna i Agenda. Men här verkar du försvara Wanja Lundby-Wedin. Hon är en hycklerska av värsta sorten.

Carina

Tack Tack men är du förvånad? Jag bor ju i Wanjas kennel. Jag ska skriva ett inlägg om det snart (om jag vågar). Skämt å sido. Alla som sitter i en styrelse har ett p e r s o n l i g t ansvar. Röstar man inte emot så är man för oavsett om man gillar det eller ej. Jag tror det är det som stökar till det för personer som har ett politiskt förflutet. De ser det som viktigt att stå gemensamt för beslut. Så ska det kanske vara i politiken. I en styrelse blir det inte bra.

Egon

”I Folksam kör vi med MR, Miljö & korruptionsbekämpning som huvudfrågor med internationella överenskommelser i FN-systemet som mall. Är det för mesiga eller för tuffa krav?”

-Ni är med andra ord moralens och etikens väktare i en mänsklig kropp.

Tycker Du det är etiskt och moraliskt att vikta Swedbank så hårt med OPM?

Carina

Folksams mänskliga kropp kan man nog ha olika åsikter om. Vissa tycker det är trams andra att det är för mycket etik light. Linjen är iaf hyfsat förankrad bland kunderna. Min åsikt är att ingen kan göra allt men att alla kan göra något. Med Swedbank är det som så att det i stor utsträckning är Folksam OPM:arnas egen bank. Kan ett ägande göra att banken sköts bättre blir alla nöjda. Det är en absolut sett stor exponering men för Folksam en begränsad. Omviktning har skett för att matcha risken. Det enda som sticker ut är egentligen att det är ett stort enhandsengagemang (men inom tillåtna ramar). Man måste se till vilka andra placeringsalternativ som finns. Investeringen som sådan är dock inte min påse. Sitter just och funderar på hur ägaransvaret ska garanteras ett oberoende.

Egon

Ditt resonemang håller inte ang Swedbank. Jag tycker inte att man kan tillåta sig att ha de åsikterna när man sätter sprätt på nån annans pengar. Hade det varit ens egna pengar hade det givetvis varit en helt annan sak. Då får man dessutom ha vilka åsikter man vill. Detta är kärnfrågan och allt annat, etik & moral inkluderat, är underordnat.

Mat bakgrund av detta tycker jag det ekar ganska tomt kring allt vad etik & moral heter. Man giver med ena handen och tar med den andra. Nu är ju inte detta Ditt ’fel’ på något sätt, men ändå.

Carina

Jag tror ofta att allt är mitt fel. Förmodligen en läggningsfråga. Jag ska iaf göra vad jag kan för att ingen sätter sprätt på nån annans pengar. Det övertygar förmodligen inte dig men ändå. Tror ändå det här är bättre än kommentator David:s nationaliseringsvariant.

Egon

Problemet är att det inte är något ställningstagande som Ni skall göra. Det är detta som är poängen.

Men det verkar ha gått förbi på något vis.

Egon

Kommer Folksam att ta in Weavering nu?

Carina

Egon, nu fattar jag! Man tar sig för pannan.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *