Vissa hade inte glömt sina pengar

Har just kommit hem från en diskussion i Studio 1 på Sveriges Radio. Ämnet? Bonus givetvis.  Innan dess har jag suttit i valberedning hela dagen (coh förhoppningsvis varit med om att rekrytera en mycket kompetent kandidat som dessutom har den goda smaken att vara kvinna).  Medpratare i radion var Christer Gardell. Innan sändning tittade han allvarligt på mig och sa – Har du sett det senaste om AMF chefen som flyttat sina pengar innan återtaget? Det är för djäkligt! Jag ville inte riktigt erkänna att jag suttit med mobil och dator avstängt halva dagen och hummade därför lite och surfade snabbt in via smartphonen.  Trist att se ytterligare personer som förefaller ha utnyttjat sin ställning för i överkant. Det är mycket acceptera denna typ av agerande. Wanja Lundby Wedin gör helt rätt som kallar det djupt omoraliskt. Att Ingrid Bonde agerar resolut är ingen överraskning. Hon har visat att hon kan ta tuffa beslut tidigare. Att ha ansvar för andra människors pengar är ett mycket stort ansvar. För att kunna ta ansvar måste man ha en moralisk kompass. Saknas den är man på fel plats.  

När jag lyssnar på LO:s ordförande och Sveriges främste riskkapitalist och de säger precis samma sak kan jag ändå känna ett visst hopp. Ett hopp om att hela ersättningsdiskussionen kan leda till en förändring mot att politiker, ägare och företagsledare  slutar behandlar ersättningsfrågor som en teknisk finansiell fråga och struntar i eller glömmer bort värderingsaspekten.  Ekonomisk teori är inte tillräcklig. Även ekonomi måste relateras till etik.

Svaret var att det inte fanns några juridiska betänkligheter med en sådan flytt. Men inga moraliska aspekter togs upp. Naturligtvis borde jag ha gjort en reflektion själv. (citat ur DN)

Bara för att ett beteende inte är olagligt innebär det inte att det är fritt fram. Det är inte olagligt att peta sig i näsan offentligt men så beter man sig inte ändå.  Det är heller inte OK att med brått mod göras vilka ´dumheter som helst och sen kalla in ett koppel pudlar och tro att man är förlåten.

Kanske är det dags att kräva en etisk-VDN märkning av banker och pensionsförvaltare.  Eller en överenskommelse i svensk Saltsjöbadsanda gär Svenskt Näringsliv och LO gör gemensam sak och enas om vissa hygienregler.

Jag kommenterar inte det, eftersom jag anser att sparande är en privatsak, säger Christer Elmehagen till (citat ur Aftonbladet).

En som inte kommer att pudla sig är den redan pensionerade Chrille Krokodil.  Och på något sätt kan jag respektera honom för det.  Han har inte gjort sig känd för att ändra sig i första taget, varken när det gäller vilka som ska sitta i styrelsen eller hur mycket VD:ar ska ha betalt. En liten folkstorm? Varför bry sig? Och varför skulle han det? Han hälsar redan på sig själv i framtiden med lite mer att leva för.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

6 kommentarer

Gösta Soros

Om AMF Pensions tidigare vd Christer Elmehagen kände till att ett återtag skulle göras och han plockar ut sina 30 miljoner innan återtaget sker, är inte detta ett insiderbrott?

Carina

I ett börsnoterat bolag hade det nog varit det. Men för pensionsförvaltare (ägda av arbetsgivare och fack) finns inga sådana regler. Det är fritt fram att peta sig i näsan m a o.

Nemokrati

Det visar ju att behovet av lagstiftning och regleringar även på detta område är skriande. Vem som helst förstår ju att det är att likställa med en s k ’insideraffär’ då denna person utnyttjat insiderinformation för betydande egen vinning – i Aftonbladet står också att en tidigare chef gjort likadant till en vinning av 30 miljoner kronor – så det bör ju göras noggrann utredning om det är ett utbrett beteende.

Man fattar inte att det kan vara lagligt, det verkar nästan otroligt om det skulle vara sant.

Nils Dacke

Felet är att marknaden inte fungerar, dvs vi som konsumenter har inte tillräckligt fria val och det enda sättet att långsiktigt komma tillrätta med detta är INTE artificiella ändringar i bonussystem utan uppbrytning av oligopolet.

Att ta 1% av min pension varje år för en urusel förvaltning är inget annat än ett brott.

Carina

Håller med om fri marknad. Numera finns ju IPS med fonder eller aktier som alla som vill vara sin egen förvaltaren kan använda. Kombinera med indexfonder med låg avgift så kan man sova med gott samvete. Problemet är att 95 procent av befolkningen tycker att det är så trååååååkigt med pensionssparande att de slentrianmässigt väljer nån av gammel bankerna.

Carina

Det var inte olagligt bara ”klantigt”. Jisses!

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *