Pappa Ben som blev Feminist

Tänkte strunta i att skriva något temat 8 mars för att inte bli för förutsägbar men en artikel i Svenskan fick mig ändå till tangentbordet. Den handlar om lille Pop, ett barn vars föräldrar  valt att inte tala om för omgivningen vilket kön Pop tillhör.  Jag inser när jag läser artikeln att jag tycker att en värld utan kön och könsmarkörer skulle vara rätt trist. Fotbollsfrun är inne på samma linje.  När jag växte upp behandlades jag väldigt mycket som en flicka. Dockor, söta klänningar osv. Det bet inte på mig. Jag var en ständigt skitig unge som gärna slogs. Det höll jag på med ända tills dess killkompisarna blev starkare än jag och kunde klå upp mig. Min favoritlek var Cowboys. Jag hade en fin samling silverfärgade knallpulverpistoler och en komplett western utrustning med hatt, väst och sheriffstjärna. När jag gick på lekis inbillade jag mig i flera månader att jag var Pappa Ben i Bröderna Cartwright. Jag haltade,  log ett snett leende och sa Yes box (viket var hela mitt engelska ordförråd på den tiden) till allt. Lekisfröken trodde jag hade blivit knäpp och begärde enskilt samtal med mamma.  Så småningom fattade jag att jag inte var en medelålders cowboy och att jag på grund av mitt kön kunde förvänta mig lägre lön och sämre jobb. Då blev jag förbannad och bestämde mig för att göra något åt det.  Det lilla uns av kvinnlighet jag med åren har lyckats frammana ur mig själv har endast kommit till pågrund av att jag i puberteten insåg att jag var svårt förtjust i killar. De tilltänkta pojkvännerna var dock inte så attraherade av att pussa på pappa Ben så honom har jag istället gömt på insidan. Men i skäl och hjärta är jag fortfarande en gun fighter som skjuter först och frågar sen.

Feminism = rörelse och åskådning bestående av flera olika inriktningar med den gemensamma målsättningen att förändra maktstrukturer knutna till kön. Vad som förenar all feminism är att man vill upphäva eller förändra diskriminering på grund av kön och/eller könstillhörighet.

Genus = begrepp använt för att förstå och urskilja de föreställningar, idéer och handlingar som sammantaget ­formar människors sociala kön. Relationen mellan könen samt varierande uppfattningar om vad som uppfattas som manligt och kvinnligt betonas.

Källa: NE

Könsidentitetsstörning by proxy

Symptom: “By proxy” betyder egentligen “genom fullmakt”. En person med Münchhausens syndrom skadar sig själv för att få vård och uppmärksamhet – en person med Münchhausen by proxy skadar istället sitt barn i samma syfte. Detta är en allvarlig störning. Könsidentitetsstörning by proxy har egentligen bara namnet gemensamt – och att man skadar andra.

Återigen är det svårt att dra en skiljelinje, eftersom det är relativt vanligt att reagera med genusförsvar i en situation som upplevs som hotfull för ens könsuppfattning, men det som utmärker en person med könsidentitetsstörning by proxy är deras uthållighet och intensitet. De kan fortsätta envisas med att kalla en person med både slips och mustasch för “min dotter” i flera år efter det vuxna barnets könskorrigering och mot barnets uttryckliga vilja. Det gör det lätt att missta deras störning för en queerhet, medan den egentligen grundar sig i ett förnekande av andra människors verklighetsuppfattning. Nästan alla med denna störning lider även av könsmässigt tvångssyndrom.

Behandling: Detta är den mest svårartade av de uppräknade diagnoserna. Ingen egentlig behandling finns. Diagnosen ska ställas med yttersta varsamhet, men i solklara fall finns det inte mycket mer att göra än att skilja patienten från dess offer.

Källa: Trollhare

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

5 kommentarer

Ivar

Varför skriver du alltid om saker som intresserar mig? 🙂
(Kan ju inte hålla snatran då)

Nåja ditt senaste utspel:
”Jag inser när jag läser artikeln att jag tycker att en värld utan kön och könsmarkörer skulle vara rätt trist.”

Åååå vad jag håller med dig. Jag har aldrig förstått det där, visst jag är kille så jag får ju inte tycka så (Allt ska ju vara så jäkla PK nuförtiden).

Jag själv har aldrig betraktat kvinnor annorlunda än killar (Får väl erkänna att jag har en dragning till starka kvinnor).
Ja alltså missförstå mig rätt, jag har alltså inte betraktat män som bättre än kvinnor men jag älskar kvinnlighet och kvinnor 🙂

Att kvotera efter kön (ovasett vilket) är bara nonsen. Låt för tusan kvinnor vara kvinnor (Gärna starka 🙂 ) och män vara män.
DET har ju inte ett dug att göra med hur vi klarar av våra jobb, eller ?

Anders

Hm.

Jag tolkar artikeln som att föräldrarna helt enkelt vill att lilla Pop ska slippa pressas in i en könsidentitet utan ska få välja den själv. Det tycker jag är enbart sympatiskt. Att du kan bejaka din inre Pappa Ben är glädjande, ganska många barn blir nog väldigt begränsade av att ständigt få omgivningens förväntningar om pojk- och flickaktighet projicerade på sig.

Annars är jag svårt förtjust i din blogg.

Carina

Jag har barn själv och aktar mig noga för att komma med pekpinnar om hur andra ska uppfostra sina ungar. Ville bara illustrera att det inte alltid hjälper att försöka projicera sina förväntningar på sina telningar. Ofta kan det faktiskt bli precis tvärt om. Hoppas att vi får följa lille Pops öde även framledels. När Pop får sin prinsess eller Batman period t ex. Kids prövar gärna olika roller och det är inte alltid de som man hade förväntat sig. När min lille son i två/tre årsåldern fick frågsn vad han hette svarade han glatt – Alice. Vi blev förstås lätt förvånade men inte oroade. Långt senare förstod vi att han menade Alice Coper hans första idol!

Carina

Jag läser dina tankar vet du väl 😉

rad-ovan mitte-rand

jag tror att ungarna är färdiga från början om dom är av det rätta virket förståss, min egen lille zon har sett alla mina konstfulla piruetter och poser, men ingenting har smittat av sig på honom, möjligen mitt taskiga försök att lira gitarr, varje kväll sjöng och spelade jag för honom, men när han vaknade morgonen därpå ville han ha ett piano, jag köpte ett tvåtons från förra seklets början, det blev ca fyra pianolektioner sen var det finito för hans del, då tog jag med honom till hyresnämnden och vann ett skadestånd på en inte oansenlig summa .. och se det tog skruv, nu ska han bli advokat, något som ligger fyra hundra mil från min lilla värld, men han kan ju alltid få ta hand om mig när jag blir gammal och får svårt att försvara mig mot livets ojämnheter. oh my sweetest deereye(det var bara oss emellan)

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *