Utröstad av Ö-rådet

Stötte på Nuder första gången på 80-talet när jag frekventerade Cafe Opera och ”Baren”  flitigt. Han bar då, med varierande framgång, runt på papper och portföljer åt någon statssekrererare tror det var Larsson. Det som gjorde att man la märke till honom var hans kerublika uppenbarelse och att han så tydligt avvek från de andra unga män som hängde på detta näringsställe. Hans avvek på det sätt att han inte flörtade vilt med alla flickor utan snällt diskuterade fördelningspolitik med herrarna. Ambitiös typ tänkte jag då. Många år senare hörde jag honom hålla tal på en större LO konferens ute på Bommersvik.  Det måste ha varit sensommaren 2004. Han höll inledningstalet. Just i dagarna hade den fruktansvärda tragedin i en skola i Beslan, södra Ryssland, inträffat. Över 300 dog, hälften av dessa var barn. Nuder hölle ett ganska OK tal, han var ingen Göran Persson precis men ändå en hyfsad retorik.  Docere delarna var övertygande men så gav han sig in i movere resonemang och då blev det svårare. Han tog upp Beslan tragedin sa ungefär

– Så händer en sådan sak som i Ryssland med gisslantagning i en skola. Då tänker man naturligtvis genast på en sak.

 Ett känslomässigt sus gick genom lokalen. De flesta av oss tänkte på den fruktansvärda situation föräldrarna utan för skolan befann sig i.  Jag väntar mig att han ska ta till något pathosmättat om hur förfärligt gräsligt detta är. Men då säger han istället:  

Hur kommer nu oljepriset att utvecklas?

Jag har fortfarande inte hämtat mig från chocken. Det verkar logiskt på något sätt att Robinsson Janne efterträder honom. Vi får de politiker vi väljer och förtjänar.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

14 kommentarer

Alex

Beslan heter den stad, Carina. Beslan. Då var 1 september. Vi blev alla ihjälchockad då i Ryssland.
Men lyckligtvis blev den sista Basaev´s raid i hans liv.

Carina

Tack för upplysningen! Jag uppskattar rättelsen. Skulle ha googlat! Det var verkligen en förfärlig händelse. Jag har aldrig förlåtit det okänsliga uttalandet. Måste kolla på nätet hur det gick sedan. Måste prägla de stackars människorna i generationer.

Harald Ullman

Det är till att göra sig lustig över en person som nu inte kan påverka Folksams affärer. Och apropå kritik, Hur var det nu med Carnegie, Carina. Feta bonusar som du var emot men röstade för. Är väl ändå lite värre än att tänka lite fel i ett tal en gång.

Harald Ullman

Aewheros

Vore nästan bättre om en finansminister kunde få vara kallt analytisk utan att känslostyrda individer ska bli ”chockade” för att statsrådet inte är lika känslostyrt som dem. Världsekonomin vrider sig runt oljeberoendet, tänker man i ekonomi är svängningar i oljepriset ytterligt allvarligt. Det är finansminsiterns jobb att tänka i ekonomi.

Carina

Tror inte han var finansminister ännu vid detta tillfälle. Ja, världen är oljeberoende men nej, jag delar inte din uppfattning att det inte går att kombinera ett varmt hjärta med ett kallt huvud.

Carina

Carnegies system med att dela vinsten lika mellan aktieägarna och de anställda kom till långt innan min tid. Det låg i själva affärsidén för firman. Men det är trevligt att Nuder har sina supportrar kvar. Kan han få ordning på sin känsla för timing kanske det kan bli en come back för honom. Annars står säkert näringslivet på kö för att rekrytera honom som det styrelseproffs han säger sig vilja bli.

Aewheros

”Jag delar inte din uppfattning att det inte går att kombinera ett varmt hjärta med ett kallt huvud.”

Jag när ingen sådan uppfattning. Men att göra det precis samtidigt kan vara knepigt. Om Nuder blivit tillfrågad om vad han trodde att familjerna kände hade han nog kunnat prestera ett tillfredsställande svar. Nu valde han istället att prata om sin första reaktion och att denna inte var känslosam tycker jag bara är sunt.

Harald Ullman

Nja det handlar om dig och inte Nuder. För mig är du bara en frekvent person som älskar att vara i media. Det ger ett skönt rus, jag vet. Och Anders ger dig säker mycket beröm. Men baksmällan är värre än du tror.

Du ska liksom stå för en högre etik och moral. Och vad hände i Carnegie Du sa en sak och röstade på en annan i Carnegie. Det brukar kallas dubbelmoral, och gör att man kanske ska vara lite försiktig med att stå på etikens höga pidestal och göra sig lustig över andra. Och att överhuvdtaget spekulera med bland annat mina pengar i Carnegie var tvivelaktigt även innan vi fått facit. Alla som vet lite om finansbranschen, och du borde väl veta mycket, visste att de tjänade pengar på ett tvivelaktigt sätt som inte skulle hålla i längden.

Och nu får vi se hur det går med Swedbank. Det är lätt att ta stora risker med andras pengar. Det är inte direkt första gången i Folksams historia. Men visst ni kan i slutändan få hjälp av skattebetalarna till skillnad från oss alla andra.

Carina

Nja, något rus har jag inte kännt av. Att medverka i media är både positivt och negativt. Jag har verkligen fått känna på både för och nackdelar. Efter att ha blivit utsatt för ett allvarligt hot för ca tio år sedan övervägde jag ett tag att inte svara på mediafrågor över huvud taget. Efter samtal med en vänlig kommissarie fick jag dock reda på att i princip alla kvinnor (och en del män) som förekommer i offentliga samanhang blir hotade, förlöjligade och tom stalkade. Det gjorde mig faktiskt lite förbannad och efter diskussion med min familj beslöt jag att fortsätta att svara på medias frågor och tala om saker jag och mina uppdragsgivare tycker är viktiga. Det har jag fortsatt med, med viss framgång. ”Mina” frågor mänskliga rättigheter, bolagsstyrning, miljö och jämställdhet har diskuteratsa flitigt genom åren. Jag är glad och tacksam för att jag har fått vara en del av denna debatt.
Beträffande Carnegie så tror jag att du syftar på den extra stämma för ett och ett halvt år sedan då man gjorde en nerskrivning av vinsten pg av en felaktig värdering av handelslagret. En stor majoritet av aktieägarna beslöt då att stödja den dåvarande styrelsens förslag att justera vinstdelningen marginellt till de anställdas fördel. Den bedömning som då gjordes var att det viktiaste var att värna om våra sparares värde. Styrelsen i Carnegie var allvarligt oroade för att viktiga nyckelmedarbetare skulle lämna företaget och att detta skulle sänka företaget. Vinsterna i företaget var då mycket höga och vi gjorde bedömningen att det inte var värt att riskera spararnas pengar för en princips skull.
Carnegies vinstdelningssystem introducerades i början av 90-talet (och beskrevs i noteringsprospektet 2001) innebar att 50 procent av Carnegiekoncernens rörelseresultat före vinstdelning, efter avdrag för en kostnad på eget kapital, skulle delas ut till de anställda. För 2007 blev rörelseresultatet 2,1 miljarder och avsättningen till personalen blev ca 1,3 miljarder. Styrelsens förslag innebar en mycket mariginell påverkan på resultatet.
Jag kritiserade styrelsen och ledningen mycket skarpt vid den extra stämman, vi röstade nej till det nya belöningssystemet vid den följande extra stämman. Det som sedan dess har hänt i Carnegie var inte kännt förrän i höstas när ledningen behagade informera marknaden om problemen.
Jag vill gärna påpeka att jag INTE bestämmer vilka värdepapper som Folksam investerar i. Detta är upp till förvaltarna att avgöra. Beträffande Swedbank så är det tom ett styrelsebeslut.
Beträffande min personliga moral så måste jag nog göra dig besviken. Jag är en syndare som alla andra. Som du redan har märkt är skadegläde och långsinthet två av mina svagheter. Men jag jobbar på att bli en bättre människa.

Carina

Jag håller med dig. Nuder är säkert en hyvens karl i många avseende. Det är oss inte alla förunnat att kunna förena förnuft och känsla i jämn propotion.

Harald Ullman

”Som du redan har märkt är skadegläde och långsinthet två av mina svagheter. Men jag jobbar på att bli en bättre människa.”

Bra Carina då är vi med i samma klubb.

Och det var ju bra att du inte drabbats av ruset. Det är annars en sjukdom som psykologen i mig upptäckt. Jag kallar den Holmers syndrom. Flera har fått den. Och med baksmälla avsågs att man inte längre syns i TV och media. Men eftersom du inte har den så spelar det ingen roll, även om Nuderkommentaren gjorde mig lite misstänksam.

Du är både ovanligt snygg och begåvad och det retade mig att du hoppade på Nuder när han lämnade Riksdagen. Det var taskigt helt enkelt. Då han s.a s blev ofarlig för dig och Folksam. Det passade inte in i bilden av Folksams ”etikchef.” Jag tror både han och Persson är starkt underskattade för tillfället. Och att han inte flörtade med brudarna på Café opera när det begav sig kan ju bero på att ni var så förbannat kräsna och svårflörtade. Och vita fält i skallen har han absolut, men vem har inte det. Och ska man påpeka det ska man väl inte göra det just när han fått foten av Mona på ett ovanligt nesligt sätt.

Och sen Carnegie. Det är lätt att vara efterklok. Jag vet. Jag vet. Men ändå. Folksam av alla, investerar i ett bolag där vinsterna delas lika med de anställda. Det var stötande just när det gick bra. Jag har till och från jobbat åt finansbranschen. Visst ska duktigt folk kunna tjäna mycket pengar men du vet ju vad de tjänade – absurda belopp på marknadens utveckling som de själva bara påverkar marginellt. Och ytterst är det fackets medlemmar och Folksams bas som får avstå från sin del i värdeskapandet.
Med din rätt höga profil i så är jag ändå lite förvånad att Folksam gav sig in där. Och ja facit har vi fått. Folksam byggdes av kloka begåvade affärsinnade kooperatörer men vart tog deras efterföljare vägen kan man undra.

Och jag ska inte belasta dig med Swedbank då. Jag är visserligen amatör men att köpa till det priset vid det tillfället är minst sagt förvånande och det tyckte många av oss börsintresserade även innan aktien åkte ned till dagens nivå.

Carina

Man vet ju inte Nuder dyker kanske upp i Folksams styrelse en vacker dag. Synden straffar sig som bekant ofta själv. Beträffande Persson och hans pojkar så verkar det finnas två läger. Jag tillhör varken eller. Men jag vidhåller att Nuder skulle vinna på att uttrycka medkänsla – ethos. Har du förresten träffat Ebbe också? Hur var han? Har som du ser just sett filmen.
Beträffande Carnegie, och övriga placeringar, så har jag som sagt ingen vetorätt. Undantaget i de fall ett bolag bryter mot MR eller miljö. Och då pratar vi om riktigt fula övertramp som barnarbete eller medveten miljöförstöring. Beträffande den etiska värderingen så styrs dessa av Folksams etiska investeringskriterier. I dessa finns ingen regel som säger att finansiella företag med en utmanande lönesättning ska undvikas. Det kanske skulle gå att ta fram en sådan regel men troligen skulle en sådan leda till att de flesta banker och mäklarfirmor skulle få stryka på foten. Den här typen av lönesättning förekommer frekvent i finansbranschen även i Sverige. Men vi får väl se vad styrelserna kommer med för direktiv i framtiden. Klart är att det finns ett önskemål att identifiera och aktualisera potentiella problem beträffande ersättningarna. Vi har fått en strikt röstningspolicy som innebär att vi kritiskt granskar ersättninga policys och aktierelaterade belöningssystem. De ska vara kopplade till aktieägarnytta. Se gärna tidigare inlägg om bonusar. Tacksam att jag slipper ansvara för Swedbank. Det finns mycket sunt i banken men det är klart att marknaden rynkar på näsan när Baltikum är i svaj. Jag kan dock lova att de inte kommer få någon gräddfil bara för att Folksam har gjort en minoritets investering. De ska granskas som alla andra.

Harald Ullman

”Synden straffar sig som bekant ofta själv.” ja precis. Tänk på det.

Det var inte utan tillfredställelse jag såg på när Cecilia Stegö fick på sig mediadrevet och gjorde bort sig som minister. Det var hon som SvD-journalist, fällde Mats Hulth som finansborgarråd. På egentligen en skitsak.

De som babblar om etik o moral har sällan tänkt särskilt djupt, vilket stör mig. Fick en känsla av att det gällde dig också.

Och visst jag kände Ebbe. Han var Vd på Tiden som ingick i ARE-koncernen där jag satt i företagsledningen. Jag gillade honom. Fast jag kände honom inte särskilt väl. Jag ska se filmen. En redaktör har bett mig skriva en artikel. Tveksamt om jag har tillräckligt mycket att säga. Men jag var inte inblandad i hans utredning av Palmemordet. Men jag följde Palmeutredningen från Polisstyrelsens horisont. Och med de kunskaper jag har så har jag den största förståelse för Anna-Greta Lejons och Ebbes agerande och anser att de gjorde helt rätt. S-regeringen hade skäl att på den tiden inte lita på SÄPO. Det var kanske fel, nu när vi vet mer, men det visste man inte då.

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

Politikerbloggen » Folksam-chefen hånar Nuder

[…] Lundberg Markow, som 2003 utsågs till “Årets yrkeskvinna”, skriver i sin blogg om flera möten med Pär Nuder. Hon konstaterar bland annat att hon första gången mötte Nuder på […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *