Ett Jävla skit eller ett alternativ att kika på?

Ett intressant exempel på vad som kan hjälpa till att skydda och skapa jobb i utsatta regioner  är  att starta aktiefonder som arbetar med direktinvesteringar och förlagslån samt låneformer som liknar aktiekapital.
Det mest kända är i Quebec i Canada med The Solidarity Fund QFL som är en slags riskkapitalfond som startade på 80-talet. Ursprungligen var detta en  skattesubventionerad fond som enskilda personer och fackförbund kunde investera långsiktigt i. Kapitalet användes sedan till att lösa problem med kapitalbildning och investeringar i små och medelstora företag regionalt i Quebeck.  Även ett antal stater i USA har  direkta låne- och lånegarantiprogram för företag. Sådana program bygger dock vanligen på lån mot säkerheter och löser inte företagens problem med bristande eget kapital.  Detta är kanske inte lösningen på krisen i svenska regioner men visst är det något man kan fundera på?  Det svårsmälta är att vi är många som  med fasa minns Löntagarfonder som ett jävla skit.

Historien om The Solidarity Fund QFL

I början på 80 talet föll Quebeck ner I en djup recession. Uppemot 25 procents arbetslöshet bland ungdomar, 14 procent i total arbetslöshet. Skyhöga räntor gjorde att många små och medelstora företag fick stora problem. I april 1982 tog premiärministern ett initiativ tillsammans med de fackliga organisationerna.
Facket sa:

We must respond to this crisis confronting our members and Québec society: we must find a way to maintain and create jobs. Otherwise, what’s the point of having unions?

Man startade en investeringsfond som investerade riskkapital i regionala företag. Regeringen bidrog med stöd genom att ge andelsägarna i fonden skattelättnader för andelsägare i Solidarity Fund QFL. Fonden marknadsfördes via fackförbunden och den fick rätt snabbt ett hyfsat startkapital. Sedan dess har fonden bidragit till omstruktureringen av näringslivet i regionen. Bl a genom riskkapital, vidareutbildning av varslade och uppsagda, kunskapsspridning kring vikten av att spara till sin pension samtidigt som fonden givit en bra avkastning till sina sparare med en begrnsad risk. Fonden har idag mer än en halv miljon sparare, över 6 miljarder CA dollar i totalt värde och en genomsnittlig avkastning per år på 4, 1 procent. Man har investerat i 1 800 företag och skapat eller ”räddat” över 125 000 jobb.

Taggar: , , , ,

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

Apse

Det enda jag kan tänka på när jag ser dig på TV eller läser om dig är hur j-a snygg du är. I am sorry, men så är det. Det är inget utslag av sexism eller tarvlig manlighet. It is just LOVE!

Carina

Då får jag tacka för komplimangen. Men det säger kanske mer om mina brister som kommunikatör. Enligt den legendariske massmediefilosofen Marshall McLuhan så framstår olika människor och olika saker på olika sätt i olika medier. Det innebär att när man kan välja att se olika saker på olika sätt så skapar detta objektivitet. Med tesen ”Mediet är budskapet” menade han att den information som förmedlades genom mediet hade underordnad betydelse. Visste du att enligt Albert Mehrabian, professor i socialpsykologi, så värderas ett framträdande i TV eller live till stor del av det visuella intrycket?
Vad man säger 7 %
Hur man ser ut 55 %
Tonläge och röst 38 %

Själv låg jag i morse och kunde bara tänka på Johan Hakelius glasögon och (brist på frisyr). Minns inte ett dugg av vad han tyckte!

Ivar

Det jag vänder mig mot är att man skall ha “räddat” jobb.

Man kan aldrig rädda jobb, utvecklingen rullar på så det enda hålbara är att skapa nya jobb.

Nästan inga av de jobb som fanns för 80 år sedan finns ju kvar idag, och vem skulle tänka sig att jobba med IT för 80 år sedan?

Det är där fack och politiker tänker helt fel, de framstår som inskränkta och konservativa med stora kollektiva lösningar.

Visst är det oändligt tråkigt att förlora jobbet och i många fall en enorm tragedi.

Men om man skall ta en GLOBALT grepp så kanske det är så att vi är för många på denna jord…..

Varför skall man då t.ex. ha Barnbidrag som dessutom ökar med fler ungar, vi behöver ju inte bli fler, snarare färre…

Det är också höjden av egoism att skaffa en mängd egna barn när det finns tillräckligt med Barn i världen som har det svårt.

Nej en stenhård global lagstiftning som förbjuder alla att skaffa mer än 1 barn.
På sikt kommer vi att komma tillrätta med många problem, som jagar oss idag.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *