Bankdirektör eller Bildirektör

Det är inte värt att rädda Saab, det kostar för mycket säger Maud Olofsson.  Det  verkar vara få makthavare, politiker, analytiker eller kapitalägare som säger emot henne.  En tredjedel av befolkningen i Svergie tycker dock att det var fel att inte rädda Saab.  Det är däremot värt att rädda Nordea (och att förstatliga och sen sälja Carnegie).  Jag tror Regeringen får ett pedagogiskt problem här. Varför ska det ena företaget räddas och inte det andra? Varför är det bra att staten agerar bankdirektör men inte bildirektör? Kunskapen om näringslivet och de olika företagens roller och betydelse för samhällsekonomin behöver förtydligas. Vi riskerar annars att avståndet mellan makten och folket ytterligare ökar.

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

12 kommentarer

Ivar

Att ta över ett bilföretag som inte har lyckats sälja bilar med förtjänst på massor av år vore ju helkorkat.
Dessutom en enormt slöseri med skattepengar.

Kan inte GM sälja bilar med vinst så kan ju knappast svenska staten det.

När det gäller Carnegie så snodde man ju helt frankt bolaget från ägarna och sålde det vidare, så där förlorade inte staten en krona. Men lyckades upperätthålla förtroendet för betalningssystemet.

Inte heller Nordea var ju en dålig affär när det bolaget räddades….

Det som borde avskräcka fler är varvsindustrin, hur mycket pengar gick staten in med där? Var är varven idag?

Är det inte så att problemet i Sverige är att vi har hyfsat få och alldeles för stora bolag, istället för att ha mängder med småföretag.

Att det är på det sättet är ju sossarnas strävan genom åren, mycket enklare att kohandla med ett fåtal stora en en mängd små….

Carina

Jo precis, fler nya företag. små kanske i början men gärna såpdana som kan bli nästa generations ledande företag. Håller med om att Nordea var lyckat. Men nu ska man pytsa in ett antal sköna miljoner i nyemission. Det är nog riktigt denna gång också men jag tror det kan vara svårt att förstå för folk i gemen varför det ena bolaget är värt att satsa på och inte det andra.

Ivar

De inledande sifo undersökningarna pekar på att de flesta människor har förstått.

Men det politiska priset KAN bli högt då sossarna och resten av vänstergänget försöker sig på billiga poäng.

Men jag hoppas att människor förstår skillnaden.

Carina

När det gller att försöka knipa politiska poänger finns det en hel del sådana tendenser både hos ”gamla” och ”nya” arbetarpartiet. Ett rätt spännande exempel på pragmatisk lösning fanns i Kanada under 80 och 90 talet då löntagare erbjöds att mot skattelättnader, skjuta till riskkapital i nationella pensionsfonder som tog över krisindustrier och omstrukturerade dessa kraftigt. Man anväde sig INTE av politiska dogmer utan av vedertagna företagsekonomiska strategier. Omstruktureringen ledde till företagsnedläggningar men också till att en hel del företag ”räddades” genom att de effektiviserades. Så småningom privatiserades dessutom fonderna.

Ivar

Javisst ja! Jag glömde att du jobbade på Folkskam 😀 det är ju ett bolag närstående till den så kallade ”Arbetarrörelsen” så det färgar ju säkert ditt tyckande.

Inget ont i det, ni tror på kollektiva lösningar, jag tror på den inneboende styrkan och kunskap i den enskilda människan.

Carina

Ja jag håller med dig. Men den enskilda människan verkar rätt svag just nu.

Carina

Folksam är ett ömsesidigt ägt bolag, ägt av kunderna. Det har funnits i över 100 år nu och klarat av både det ena och det andra. Jag tyckte precis som du tidigare när jag jobbade i det privata näringslivet. Då sa vi alltid med en lätt rynkning på näsan att vi verkade i den ”konkurrensutsatta” sektorn. Jag gick därför smått tveksamt med att följa med när min gamla firma blev uppköpt av ”såssarna”. Men mina farhågor kom faktiskt på skam. visst finns det en tydligt inslag av fackliga frågor och ibland ruttnar jag fullständigt när kollektivismen sätter krokben för förändringar. Men det är inte hela bilden. Stämmodelegaterna kommer frånn ett brett spektrum av folkrörelser med både fackförbund från tjänste- och arbetarsidan ingår. Riksidrottsförbundet och flera andra finns där. Folksam har många och engagerade kunder som har tydliga värderingar som jag gillar. Miljö, jämställdhet, Mänskliga Rättigheter men också företagsamhet, lönsamhet och sparsamhet. Och du skulle höra Sundström när han kommer igång med sina utläggningar hur viktigt det är med entreprenörskap och småföretagande.

Ivar

”Folksam är ett ömsesidigt ägt bolag, ägt av kunderna”

Betvivlar jag inte alls att det är. På samma sätt som att de stora fonderna är styrda av oss sparare och hela tiden agerar för vårt bästa…..

Eller vänta nu, vart gick det fel 😀

Sen är det nog så att folkskam inte är varken sämre eller bättre än sina konkurenter. Alla vill i slutändan klämma åt den lille småspararen.

Fast jag personligen aktar mig för alla företag som har gamla sossar i ledningen, de litar jag inte en sekund på.

Hellre Wallenberg, för dom hycklar i allafall inte 🙂

Motiven skiljer men slutresultatet blir alltid detsamma.

Men skit samma jag är glad ändå, jag lever och har hälsan å det är inte det sämsta bara det.

(Ush jag känner mig som en rättshaverist när jag skriver här men jag kunde inte låta bli.. :-D)

Carina

Nej då alls icke, klart man ska ifråga sätta vilka som sitter i styrelsen. Basicley tycker jag också -Politiker bliv vid din läst, men de ska inte vara diskade för livet. Sundström har ett stort fokus på affärsverksamhet och industriellt tänkande han är en riktig rättare och kräver mycket av oss kontorsslavar. Nya generationen Wallenbergare är helt OK. Har träffat kusinerna ett antal gånger och jag tror att de upplever sin egen insats som att de bidrar till samhället. Många fondbolag (och försäkringsbolag) skinnar sina kunder. Problemet är att vi låter dem göra det. Du sätter fingret på något viktigt: När får man tjäna pengar? På vilket sätt får man göra det? Och vem får göra det?

Ivar

”När får man tjäna pengar? På vilket sätt får man göra det? Och vem får göra det?”

Å få mig inte att starta med det 🙂

Jag blir t.ex. väldigt ledsen när jag läser i tidningen att nu har den och den fått Bonus på 10 Miljoner.

Inte någonstans står det ”Av dess 10 Miljoner så skickades 7 direkt tillbaka till statskassan”

Varför gör det inte det? Varför har vi svenskar uppfostras de senaste 50 åren till att bliva ett gäng missunsamma människor som bara är avundsjuka på andras framgång.

Visst i mitt exempel ska man visst fråga, Var han VÄRD 3 Miljoner (Inte 10).

Sen kan man fråga hur intressant är det att veta att nu har X tjänat så och så många miljoner, det kan ju rimligen inte finnas det minsta lilla allmänintresse i hur mycket någon annan tjänar. Jag spyr på kvällstidningarna när dom kommer dragande med ”Se vilka som är miljonärer i din kommun” *uuurk*

Men åter till huvudfrågan får man LOV att tjäna pengar? Är det inte mer politisk korrekt att vinna på Lotto? Eller för den delen tjäna pengarna på att spela fotboll eller hockey?

Skulle man starta ett företag och jobba till sig en förmögenhet ja då skulle man i Sverige bli betraktad som en utsugare.

Jag har och har haft massor av affärsideer men starta bolag här, skulle inte tro det. Det är inte värt alla bekymmer man skulle få med skattemyndigheter (som BARA tror att man luras), avundsjuka grannar (som OCKSÅ bara tror att man luras).

Nä i Landet lagom är det bättre att glida lite i mitten, tjäna lagom mycket och ha en lagom fin Volvo/SAAB (Fast det sistnämnda är ju snart kört :-))

Sorry att jag pestar ner din blogg, nästan så man skulle starta en egen (Men då är jag ju inte lagom längre ;-D)

Carina

Meningen med en blogg är väl att man ska diskutera så det passar mig fint. Jag får nog göra ett inlägg om det här om vad man är värd. Använder lite av dina tankegångar tror jag OK?

Ivar

Ja för tusan vill du använda något jag har kräkt upp här så känn dig fri, jag skriver ju på ditt forum så jag tycker det är OK.

Du är kul att snacka med, även om vi iofs mest snackar runt.

😀

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *