Den enes bröd den andres död

Det viktiga är att ställa frågan HUR menade filosofen Francis Bacon redan på 1600-talet. Får denna fråga ett svar är det också lättare att lista ut vad som bör göras. 

Hur kan det komma sig att en av världens 100 rikaste personer tar sitt liv därför att han har förlorat pengar? Adolf Merckle dog hellre än att ta de konsekvenser som finanskrisen medförde för hans affärer. Adolf hade 70 miljarder i våras. Hur mycket kan han ha förlorat? Hälften? två tredjedelar? Kanske ännu mer. Nej, 10 miljarder. Adolf var 74 år, hur mycket pengar behöver en så pass gammal man? Det får vi aldrig svar på men blankning i VW-aktier är orsaken till förlusterna. Varför tar då en person så stora risker? Vad har han att vinna på det? Det kan inte gärna vara girighet. Har man så många miljarder kan knappast några ytterligare ge den belöning eller ”kick” som risktagandet medförde. Svaret ligger förmodligen snarare i människans natur än i Adolfs personlighet. Om allting handlar om att tjäna pengar blir snart livets mening att tjäna pengar. Det som blev Adolfs olycka ger dock svenska pensionssparare klirr i kassan eftersom Scania aktien påverkas positivt. Trots aktiens uppgång ligger dock priset långt ifrån de 200 kronor som Investor men inte pensionsspararna fick betalt för sina aktier när Scania blev tyskt för ett år sedan.

Taggar:

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

3 kommentarer

Lars Hagen

Finns det några bevis för att han tog sitt liv?? Jag har en annan teori: Hans anhöriga anordnade en knuff framför tåget och fick det att framstå som en olycka, för att sedan lägga beslag på arvet. De hade ju ett perfekt alibi med historien om finanskrisen och alla pengar han förlorat! Har svårt att se att en miljardär skulle ta sitt liv bara för att förlorat delar av sin förmögenhet..om han nu inte var i en allmänt depressiv period även av andra orsaker.

Carina

Ja, det är just det jag undrar? Men det stod i Financial Times att han begick självmord. Familjen, fru och fyra barn, skickade dessutom ut ett pressmeddelande om det så det verkar faktiskt vara så.

rormok

Mycket vill ha mer. Kanske blir man ”fartblind” av för mycket framgång, förmögenhet eller vad man nu strävar efter.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *