Heder åt Leif Östling

Tjejer med erfarenhet från lagsport: Roddlaget från Norska Handelshögskolan

Äntligen en man som talar ur skägget och säger vad han tycker och tror är sant offentligt. Leif Östling, VD på Scania,  tror inte på kvotering av kvinnori bolagsstyrelser och avfärdar jämställdhetssträvandena som ”en konstig debatt som drivs av rödstrumpefalangen det ”genetiskt betingat” att så få kvinnor söker sig till tekniska utbildningar och arbeten, något som han tycks anse vara en viktig erfarenhet för den som ska sitta i en bolagsstyrelse.  Genuppsättningen, tillsammans med attityder, gör att färre kvinnor än män sitter i bolagsstyrelserna.

Det är välkommet med en person som öppet torgför den här typen av åsikter offentligt. Jag tror att det är många som delar hans uppfattning men  är för fega för att säga det offentligt. Att nu Leif tar bladet från munnen och säger det han och många andra tycker gör att vi får en chans att diskutera öppet. Låt oss därför ta det från början;

1. Leif menar att kvinnors genetiska uppsättning gör oss mindre lämpade, och ovilliga att sitta i aktiebolagens styrelser.  I det här avseendet menar troligen Leif att en människa med två x kromosomer inte vill eller kan tillgodogöra sig tekniska kunskaper eller axla det ansvar det innebär att åta sig en post i en bolagsstyrelse.  Med  kromosomer förhåller det sig så att x kromosomer innehåller fler gener är Y kromosomen gör.  X kromosomen innehåller 1 098 gener och Y kromosomen endast 78. Inteligenskvoten är i genomsnitt lika hos könen männen uppvisar dock en större spridning på extremvärden dvs fler genier och mentalt efterblivna är oftare män än kvinnor. Nu kan det ju visserligen vara så att de manligt dominerade börsbolagsstyrelserna är befolkat av idel genier. Ett enkelt inteligenstest skulle kunna svara på detta. Bolagsstyrelse kompetensen sitter alltså enligt Leif i någon av y kromosomens  78 gener.  Vi skulle kunna ta och topsa Scanias styrelse, dvs Martin Winterkorn, Staffan Bohman , Leif Östling, Helmut Aurenz , Börje Ekholm, Francisco J. Garcia Sanz , Gunnar Larsson , Hans Dieter Pötsch och Peter Wallenberg Jr. Någonstans i deras 78 gener sitter alltså den variation som gör dessa personer så utomordentligt lämpade att inneha styrelseposter i Scania. Tänk vilken insats för mänskligheten! Peggy Bruzelius som också finns i Scanias styrelse behöver vi inte bry oss om. Hon har ju bara två x kromosomer och i derssa gömmer sig inga undergörande styrelsegener. Troligen sitter hon i styrelsen endast på grund av att hon tillhör de där kvinnorna som har en hög inteligenskvot trots sitt kön.

2. Leif har också kommit fram till att pojkars deltagande i lagsporter gör att de är lämpade att leda förtag. Ja men då är det ju enkelt. Det är bara att plocka alla killarna i allsvenskan och elitserien och leda i dessa direkt i styrelserummen. Och  förresten, varför redovisas inte styrelseledamöternas idrottsliga bedrifter som en kompetens? Jag ser fram emot att Leif i Scanias nästa årsredovisning redovisar sina kompetenser inom lagsportsområdet.

3. Det här med kvinnor i styrelser är något ”konstigt” som bara ”rödstrumpefalangen” tjatar om.  Jasså är det det? I så fall verkar det finnas fullt av denna rödstrumpefalang  överallt i samhället. De dyker dessutom upp på de mest oväntade ställena. Senast med att komma ut som rödstrumpa är moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.  

Jag ser riktigt fram emot Scanias bolagsstämma nästa år. Då om inte förr blir det tillfälle för Leif Östling att utveckla sina tankar kring kön, ledarskap och röda strumpor.

PS, Leif Östling tjänade 2007  24,4 mkr varav 16,9 mkr i bonus. DS

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

7 kommentarer

riotflickan

Usch och fy!

Jag håller med dig om att det är bra att de kommer ut ur garderoben, så att man vet var man har dem!

Tyvärr jobbar jag på företaget i fråga och har absolut märkt av en del av ovanstående attityder. Men att kvinnoföraktet var så här uttalat och och tydligt chockerar även mig. Jag önskar på ett sätt att dylika åikter var mer tabu i dagens samhälle, men i ”Leffes” sfär är de tydligen helt rumsrena.

Jaså, så man är mer lämpad att leda företag om man är duktig i lagsporter? Jag har för mig att liknande resonnemang har förts vad gäller människor med sociopatiska drag. Ska tydligen finnas en överrepresentation av dessa bland näringslivets toppar… liksom i landets fängelser.

/riotflickan (som ”trots sitt kön” har en hög intelligenskvot och dessutom studerat teknik. Dock är lagsporter inget som lockat nämnvärt.)

Anna Serner

Om man läser Michael Treschows yttrande över utredningen ”Mansdominans i förändring, SOU 2003:16” kan man tyvärr se att Leif inte är ensam om sin åsikt. Treschow saluför där åsikten att man, innan man utreder om det finns för få kvinnor inom styrelser och ledningar, måste forska färdigt inom biologi, kemi och fysik för att först konstatera OM kvinnor har har förutsättningarna.
Leif har givit sitt svar. Treschow har däremot ändrat sig om man får tro den långa intervjun med honom i Passion for Business tidigt i höstas. I den intervjun kan han själv inte förstå varför inte fler kvinnor syns i ledningarna.
Han kanske skulle slå följe med oss ”bråkiga kvinnor” som tror, inte på att bråka, men på att kompetens sitter i individen och inte kromosomen.

Secret

Förklara något för mig…..varför är styrelsplatser så viktig för feminister. De som sitter i styrelsen har ju mindre makt än de som äger företaget.

Varför bryr ni feminister er om styrelseplatser. Är det inte viktigare att få unga kvinnor att starta egna företag?

Du kanske vet att Sverige har haft Socialistiskt styre i nästan 75 år. Dessa Socialister har förstört Sverige med krångliga regler och bidragsberoende. De stora företag som Sverige idag har är nästan alla skapad i början av 1900-talet.

De är därför oftast industriella företag som arbetar med tillverkning, Atlas Copco, SKF, Volvo, Scania osv osv. För att sitta i dessa företag bör man alltså vara ingenjör och hur många kvinnor i 50-60 års åldern är ingenjörer?

De flesta feminister förstår inte de här sambanden utan blir arga på ”maktens män” när det i själva verket är Socialisternas fel att det ser ut som det gör.

Ta en titt på den Amerikanska börsen där det snart finns 10 000 bolag. De flesta av dem är INTE tillverkningsföretag och har därför en helt annan sammansättning av män-kvinnor.

Detta är ju vad ni skall sträva efter. Ju fler företag som startas i Sverige ju fler kvinnliga VDs och kvinnliga styrelseledamöter kommer att skapas.

Du måste komma ihåg att, återigen, ägaren är mäktigare än styrelsen. Vem fasiken vill sitta i SKFs styrelse liksom. Kan du tänka dig något tråkigare? vad är det att eftersträva för unga kvinnor.

Vad är det för makt egentligen?

Slutligen ställ dig själv denna fråga.

Vem är mäktigast:

Bill Gates eller Per-Olof Eriksson (En av Sveriges mesta styrelseproffs)?

Sluta läs Aftonbladet och lyssna på Gudrun Schyman. Tänk själv istället. prata med de som har nya ideer och inte baserar sin ideologi på Socialism. Först då kan kvinnor bli 100 procent jämställda.

Lycka till.

Cissy

Hej !
Detta har vi också diskuterat på vår blogg :
http://networkingblogg.blogspot.com/
En blogg av 16 kvinnor i karriären

Carina

Det är elementärt min käre Watson! Jämställdhet i näringslivet är en komplex fråga och det är svårt att med 100 procents säkerhet veta vem man ska ställa mot väggen för att det ser ut som det gör.
Vad som däremot är 100 procent säkert är frånvaron av kraftiga åtgärder för att förändra den könsmässiga snedfördelningen inom näringslivet. Ansvariga politiker, ser det inte som ett allvarligt problem. Att tro att fördelningen kommer jämnas ut över tid om tillräckligt många kvinnor startar eget är att förenkla verkligheten. Det räcker med att titta på alla män som sitter i styrelser idag. Det är också långt ifrån alla som startade startade upp med en egen enskild firma.
Kvotering som ett redskap för att till varje pris vill skapa en exakt jämställdhet är fatalt. Enögd kvotring är diskriminerande för män och ovärdigt för kvinnor. Det är som om att mena att män ska ges plats i Volvos styrelse på grund av sina snoppar eller sina efternamn. De måste naturligtvis kunna bevisa att de är de mest kompetenta personerna för uppdraget. Allt annat är hål i huvudet.
Man kan däremot ge det underrepresenterade könet förtur vid tillsättning av styrelseplatser utan att kränka vare sig män eller kvinnor. En sådan kvotering kan ske genom att valberedningen, när två personers meriter bedöms likvärdiga, konsekvent väljer den kandidat som tillhör den underrepresenterade gruppen. Dock måste meriterna uppfylla krav som ägarna har ställt. Den typen av kvotering skulle kunna bli ett nanosteg på vägen till en reel utveckling i samhället och definitivt mer påtaglig än vackra karriärutvecklingsprogram och tal om att kvinnor inte ska vara rädda för att starta eget”. Ett tredje sätt är att faktiskt börja att på allvar meritvärdera män och kvinnor vid alla tillsättningar. Då skulle man inte ens beöva kvotera. Tillgången på meriterade kvinnor är fullt tillräklig för att vi snart skulle få ett omvänt kvoteringsbehov för att inte få en brist på män i ledningarna.
Jag har respekt både för PO Eriksson, Gudrun S och Bill G. De har alla tre presterat i toppklass inom sina områden. Samtidigt är de för mig ”old hat” alla tre. De sitter fast i sitt gamla tänkande. Jag tror inte man ska underskatta underhållningsvärdet i att sitta i SKF´s styrelse även omjag inte har siktet inställt på en sådan plats. I SKF sitter 8 ledamöter. 4 ingengörer och 4 ekonomer. 3 är kvinnor 5 är män. 5 av dem är över 60 år och resten är 50 +. 5 är icke svenskar. Sammansättningen förefaller relativt ändamålsenlig för en styrelse i ett världsledande verkstadsföretag fram till idag. Men är det en styrelse som kan ta sig an framtidens utmaningar? Vad tror du? Jag tycker själv att man i mycket har lyckats med att hitta väl kvalificerade ledamöter även om ålders strukturen väcker vissa frågor. En fråga får mig dock att ligga vaken om nätterna: Varför redovisar inte Leif Östling ledamöternas erfarenhet av lagsport? Det borde han göra eftersom han hävdar att denna erfarenhet är avgörande för att man ska kunna leda företag. Lena Treschow Torell t ex har många meriter, ingenjör, professor osv men kan hon spela fotboll?
09T21:03:54+00:00″>

Ville

Det är ingen ”åsikt” som Leif Östling framför, det är vedertagen vetenskap. Män och kvinnor har olika förutsättningar och evolutionen har format oss till att komplettera varandra och inte konkurrera med varandra. Konkurrens sker inom samma kön.

Beträffande könskromosomer så ska de ses som knappar som startar processer. Jämför skillnaden mellan en (fysisk) knapp och vad som händer när du trycker på knappen.

Carina

Yeh right,

Att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor behöver man inte ens använda sig av vetenskap för att kunna konstatera. Annika Dahlström, professor i neurobiologi (och FÖ min kompis) har beskrivit detta ingående häromåret. Hon går igenom en rad olika skillnader i den mänskliga hjärnan som med fog kan tänkas ha att göra med könet. Det är definitivt inte så att den kvinnliga hjärnan är oförmögen till att hantera tekniska problem eller att dubbla x-kromosomer skulle leda till att en individ inte är kvalificerad för att leda företag. Skillnader finns men skillnaden mellan individer är vida större ä de mellan könen.
Att dessa skillnader skulle innebära att könen kompletterar varandra är dock mer tveksamt. Av det du beskriver som att individer av olika kön inte skulle konkurrera med varnandra finns få spår av i vetenskapen och ännu färre i praktiken. Tvärt om skulle jag vilja påstå. Särskillt när det kommer till att besätta styrelseplatser. Här verkar de flesta manliga individer som idag sitter i styrelser känna sig klart hotade av att kompetenta kvinnliga individer ens ska utväderas när posterna ska tillsättas.
Beträffande det där med av och på knappar får du nog ta och läsa på. Det är DNA-molekylerna som kan sägas ha av och på knappar. Inte den enda av våra 46 kromosomer som avgör könet.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *